Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minderårig rattfyllerist hittades i dikeskörd bil – skyller på okänd förare

En 17-åring lämnade en dikeskörd bil från förardörren, på en plats utanför Rättvik. Han erkände först att han kört bilen trots att han var berusad och saknade körkort men ångrade sedan erkännandet.
Tonåringen döms nu för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Annons

En 17-årig yngling hittades i en dikeskörd bil utanför Rättvik. Han erkände först att han kört bilen, trots att han hade 1,52 promille alkohol i blodet, och att han inte hade åldern inne för att köra bilen. Sedermera tog han tillbaka erkännandet. Nu döms han för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Påskyndad VA-utbyggnad upprör bybor – "Plötsligt ska de bara börja gräva"

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i dag 18 år gammal och bosatt i ett angränsande län. Den 4 augusti i fjol hade mannen besökt Classic Car Week i Rättvik. Under natten hittades mannen i en dikeskörd bil på länsväg 301 utanför Rättvik.

En ordningsvakt och en polis har vittnat i målet. Vakten har berättat att han och en kollega var på väg hemåt när de upptäckte en bil i diket. När han stannade bilen så kom den nu dömde mannen ut från förardörren. Mannen sade att han hade kört bilen trots att han hade druckit alkohol och att detta var dumt gjort.

Polisen kom till platsen lite senare och lät mannen göra ett alkoholtest. Mannen togs även med för kroppsbesiktning och förhör. Mannen hade 1,52 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Mannen själv har förnekat brott. Enligt honom fick han skjuts i sin egen bil av en okänd man, som efter att ha kört i diket sprang från platsen. Mannen själv satt på passagerarsidan, men då han inte kunde öppna dörren på den sidan så kröp han över till förarsidan och gick ut genom den dörren. Han erkände att han hade kört bilen, mest för att få hjälp av vakterna med att ringa bärgare. Under rättegången ångrade han att han erkände brottet på platsen.

Mora tingsrätt konstaterar att den unge mannen var 17 år vid tillfället och därmed inte hade rätt att köra bilen. Tingsrätten anser att utredningen visar att mannen begått brotten och konstaterar bland annat att det visst gick att öppna passagerardörren, åtminstone från utsidan. Tingsrätten anser att mannens förklaring om den okände föraren är en efterhandskonstruktion. Dessutom påpekar tingsrätten att mannen sedan tidigare dömts för grov olovlig körning och olovlig körning.

Mora tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 30 dagsböter à 200 kronor, sammanlagt 6 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för provtagning och analys, vilket uppgick till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons