Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen medger att han rökt hasch – frikänns från misstankar om ringa narkotikabrott

En man som åtalades misstänkt för ringa narkotikabrott, ett brott som ska ha begåtts i Rättviks kommun, frikänns av Mora tingsrätt.
Anledningen är att utredningen inte visar att mannen hade brukat narkotikan vid den tidpunkt som åklagaren påstod i åtalet.

Annons

En man var åtalad misstänkt för ringa narkotikabrott, ett brott som skulle ha begåtts i Rättviks kommun, men frikänns från brottsmisstankarna av Mora tingsrätt. Mannen själv har medgett att han rökte ett par bloss hasch eller marijuana ett par veckor tidigare.  OBS: Bilden är arrangerad.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så mycket ska du få i ersättning när strömmen går – avbrott i ett dygn är olagligt

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 30-årsåldern och bosatt i en Stockholmsförort.

Den 29 juli 2016 befann sig mannen på en plats i Rättviks kommun och i samband med detta greps han av polis då han misstänktes vara påverkad av narkotika.

Mannen fick göra en provtagning som visade att han hade 0,01 mikrogram tetrahydrocannabinolsyra per milliliter urin i sin urin. Då preparatet är en metaobilt till tetrahydrocannabinol (THC), som är narkotikaklassat, så åtalades mannen misstänkt för ringa narkotikabrott.

Tingsrätten påpekar i sin dom att tetrahydrocannabinolsyra i sig inte är narkotikaklassat.

Mannen själv har medgett att han hade tagit några bloss av något som han triodde var hasch eller marijuana några veckor före det aktuella tillfället.

Mora tingsrätt anser att då analysresultatet inte visar när mannen kan ha brukat narkotikan, vilket inneburit att han hade en metabolit till THC i urinen vid provtagningen, så är det inte bevisat att mannen hade brukat narkotikan vid den tidpunkt som åklagaren påstod i åtalet.

Därför frikänner tingsrätten mannen från misstankarna om ringa narkotikabrott.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons