Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill börja studera i Rättvik

/

Annons

I år har de flesta elever vid årskurs nio sökt sina program i gymnasiet på internet. Det gör också att den första preliminära statistiken är klar.

- Trenden är att trycket är fortsatt högt till våra bygg- och elprogram. Så är också trenden i grannkommunerna och landet i övrigt. I dagsläget har vi 67 sökande, varav 30 i första hand. I fjol hade vi 18 platser. Eventuellt utökar skolan till 24 platser i höst, säger Christina Gustafsson.

Andra utbildningar med många sökande är inriktningarna på häst och smådjur. De 23 platserna är i praktiken redan fyllda.

- Det är populära utbildningar. Där är också det nödvändiga meritvärdet riktigt högt. Även jord- och trädgårdinriktningarna har riktigt bra med sökande i dagsläget, säger hon.

De största teoretiska utbildningarna - naturvetenskapliga- och samhällsvetenskapliga programmet har i dagsläget 22 respektive 17 sökande i första hand. Antalet platser är 30 för respektive program. Omvårdnadsprogrammet i Rättvik har dock få sökande.

- Men det kan ändras. Många fler sökande kommer att tillkomma i senare val, säger hon.

Skolans ansvariga är överlag nöjda med årets ström av sökande.

- Vi har en bra skola med bra utbildning. Vi ligger till som vi brukar. Ännu har vi inte fått in alla de ansökningar som är på väg, säger hon.

I april får de sökande ett preliminärt besked om de kommer in på den utbildning de sökt. Fram till den 15 maj kan omval genomföras.

- I juli kommer det definitiva beskedet. Då ska den sökande också tacka ja eller nej till den utbildning de sökt och erbjudits, säger Christina Gustafsson.

Mer läsning

Annons