Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad och utvecklingsbar Snöskofestival

Siljan Snowshoe Festivals tävlingsområde vid Långbryggan lystes upp av hundratals leenden.
– Deltagarnas glädje värmde och vi har sått ett frö till framtida framgångar, säger projekt- och tävlingsledaren Per Mårthans.

Annons

Uppvärmningen leddes av Nitis Mårthans.

I Rättvik gick – eller småsprang – den gångna helgen i snöskolöpningens tecken.

Motionsloppet Siljan Snowshoe Race och tävlingarna i Siljan Snowshoe Special Olympics, som genomfördes med stöd av Parasportförbundet och dess olympiska råd, lockade ett 70-tal deltagare.

Med ett varv kvar smyger den blivande segraren, Australian Adventure Friends  Brendan Dowell från Sidney upp bakom Artur Vilela, Team Länsstyrelsen.

Egentligen var tävlingsmomentet i motionsloppet borttaget, men det är svårt att bortse från den Stockholmsboende australiensaren Brendan Dowells idrottsprestation. Han avverkade den 4,6 kilometer långa sträckan på en tid av 21 minuter och 34 sekunder.

– Imponerande, tycker Per Mårthans, som också gläds över glädjen bland deltagarna med någon form av funktionsvariation – och engagemanget bland omsorgspersonalen.

– Vi fick ett kvitto på att det här upplägget skapar feststämning och är både roligt och utvecklande för den här gruppen. Det här arrangemanget kan utgöra ett mål för många personer och sporra dem under tränings- och friluftsdagar i landets kommuner, fortsätter han och berättar att deltagarna i Special Olympics-loppen sprang ärevarv och lät sig intervjuas av honom som speaker.

Alwan Sahli hade åkt från Uppsala för att delta.

Trots att solen skymdes av moln hade flera hundra personer samlats kring Långbryggan och feststämningen påtaglig. Värmen blötte upp snön, men den ihopkörda snön gjorde att banorna på avstånd påminde om glada ormar på Rättviken.

Oscar Karell i ledningen av sitt lopp.

– Vi fick ändra bansträckningen och korta motionsslingan, men banorna höll och de flesta av motionärerna var faktiskt nöjda med att i år slippa den tunga sträckan uppför Lerdalsberget. Långbryggan fungerade också som både tävlingsbana för de rullstolsburna deltagarna och som läktare.

Per Mårthans är övertygad om att Special Olympics-delen, som fortfarande är i ett initialskede, kan utvecklas till något stort och att hela festivalhelgen kan utvecklas turistiskt.

Ett av flera kringarrangemang var Snöskotrampet, en snöskovandring där ett 30-tal deltagare gick med facklor i kvällsmörkret, från Lustigsgården och över Lerdalsberget till en avslutande festmiddag vid Bruntegården.

Fredagskvällens välkomstvimmel och invigning med tal av Kristina Åkerlund blev en festlig start på festivalen och under lördagskvällen deltog många i After Snowshoe i församlingshemmet, där Tommy Gunnars band stod för dansmusiken.

En sann entusiast, Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna, med gammaldags snöskor. Per-Erik har deltagit i de flesta snöskoloppen i Rättvik.

– Vi ska utvärdera arrangemanget, men mycket talar för att vi utvecklar den här satsningen med Långbryggan som centrum.

Att arrangemanget är attraktivt framgår av att bland andra Leif och Martina Sjåstad från Tranemo skidor deltagit sedan starten och iår genomförde sitt åttonde Siljan Snowshoe.

Daniel Pilawa, Hedemora, var nöjd med arrangemanget och sitt lopp.

Snabbast i motionsklassen av Brendan Dowell, Australian Adventure Friends, med 21,34, före Artur Vilela, Länsstyrelsen Dalarna, 22,01 och Remy Brändefalk, Cancerfonden "Every run is a gift", 23,04.

I Special Olympics mixade klass över 1 km hade Lasse Jansson, Roslagens SOL, den snabbaste tiden med 3,39 och i trekilometersloppet var Oscar Karell, Roslagens SOL, snabbast med 14,36. I företagskampen vann Team Laxér från Nacka. Fler resultat finns på http://www.siljansnowshoe.se.

Mer läsning

Annons