Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala delikatesser ska bli skolans nya modell

/
  • Centern vill gå vidare med att stötta ett nytt kunskapscentrum för småskalig livsmedelsförädling i Rättvik. Detta inom Stiernhööksgymnasiets och kommunens projekt Återtaget. Från vänster kommunalråden i Rättvik Jonny Jones och Annette Riesbeck, (C) riksdagsman Kenneth Johansson (C) och ordförande för Centerpartiet Dalarna Lena Reyier-Ingman och kommunalråd Inge Östlund (C), Rättvik.  Foto: Katarina Cham
  • Bildningschef Hans Barksjö i nya ladugården inom projektet Återtaget som skolan vill utveckla i nästa steg med förädling av livsmedelsprodukter.  Foto: Katarina Cham

Annons

Återtaget handlar om att Stiernhööksgymnasiets Naturbruksprogram förser kommunens skolor, äldreboende och förskolor med lokalt producerad mat.

-Vi vill skapa något mer och gå vidare med ett kunskapscentrum för småskalig livsmedelstillverkning. Vi har redan sett att det är ett stort intresse för projektet, Återtaget. Nästa steg i utvecklingen blir att skapa en gymnasial- och vuxenutbildning för förädling av livsmedel, säger Jonny Jones, (C), kommunalråd i Rättvik.

-För skolans del kan det till exempel handla om att inrätta en charkuteri- och delikatessutbildning vilket finns inom gymnasieskolan, säger bildningschef Hans Barksjö, Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

-Många lokala matproducenter behöver stöd med utbildning, möjlighet att under en tid testa sina idéer och produkter. Det går inte att göra stora investeringar innan man vet att idéerna bär. Dessutom ger förädling av jordbruksprodukter mer lokala jobb, säger Inge Östlund, (C) kommunalråd i Rättvik.

Kommunalråden vill inrätta ett regionalt centrum för matförädling. De centerpartistiska kommunalråden och även riksdagsledamot Kenneth Johansson (C) och Lena Reyier-Ingman, ordförande för Centerpartiet Dalarna, ser Rättviks kommuns planer som en del av partiets arbete Matlandet Dalarna, där partiet bland annat arbetar med landsbygdsutveckling och lokalt producerad mat.

-Oavsett regim efter valet kommer vi att arbeta för att Stiernhööksgymnasiet får en utbildning för förädling av mat. Det är viktigt för oss . Vi samarbetar både med länsstyrelsen och näringslivet i den här frågan, säger Hans Barksjö.

-Vi har den politiska viljan och ambitionen att satsa på lokalt producerad mat inom Centerpartiet, säger Kenneth Johansson.

-Även inom turistnäringen i Siljanskommunerna och i länet i stort ökar efterfrågan på lokalt producerad mat, anser Annette Riesbeck, (C), kommunalråd i Rättvik.

-Konsumenterna kräver miljövänliga produkter utan tillsatser och närproducerad mat. Vi måste följa den utvecklingen även inom skola och utbildning, säger Hans Barksjö.

Mer läsning

Annons