Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbrist ledde till sen diagnos – hjärntumör upptäcktes först efter ett halvår

Trots upprepade läkarbesök på Rättviks vårdcentral upplevde en kvinna att hennes besvär inte togs på allvar. Nu slår Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast att läkarbrist på vårdcentralen ledde till att kvinnan fick en fördröjd diagnos av en hjärntumör.

Annons

I beslutet från IVO framgår att kvinnan hade besvär med bland annat huvudvärk, domningar i händer och ansikte och en enorm trötthet. Kvinnan upplevde att besvären inte togs på allvar trots flera läkarbesök vid vårdcentralen.

IVO har prövat klagomålet och kommit fram till att de överväganden som enskilda läkare gjort i fallet har varit rimliga, men att en brist på fasta läkare vid vårdcentralen bidragit till en bristande läkarkontinuitet vilket har gjort att kvinnan fick en fördröjd diagnos för hjärntumör.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Vid en undersökning ett halvår efter kvinnans första läkarbesök på vårdcentralen upptäcktes till sist två godartade hjärntumörer hos kvinnan vid en undersökning med magnetkamera på Mora lasarett. Tumörerna opererades bort med gott resultat.

Vårdcentralens verksamhetschef har i ett yttrande till IVO angett att händelsen inte bedömts som en vårdskada men att den diskuterats på läkarmöten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons