Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga hyreshöjningar – och här är orsakerna

En hyreshöjning med mindre än en halv procent. Det blev resultatet av årets första avslutade hyresförhandling i Dalarna.
– I likhet med många andra fastighetsägare har Rättviks Fastigheter AB kunnat flytta över pengar från räntekostnader till underhåll, säger Hyresgästföreningens förhandlare John Oknelid.

Annons

Rättviksbostäders hyreshus i Enålund. I de här två huskropparna finns det totalt 16 lägenheter.

Hyresförhandlingen i Rättvik är – som den första i Dalarna i år – avslutad.

Parterna, Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Rättviks Fastigheter AB, RFAB, enades om en hyreshöjning med i genomsnitt 0,47 procent.

De enskilda hyresgästernas hyra kommer att öka med mellan 0,3 och 0,6 procent. För de hyresrätter som får den högsta höjningen ingår hushållsel i hyran.

– Höjningen hade kunnat bli ännu lägre om inte skattesubventionen för vindkraftsel tagits bort, berättar John Oknelid.

Han är nöjd med förhandlingen – parterna enades redan vid första sittningen – och säger att uppgörelsen ligger i linje med vad han och föreningen förväntade sig. Han tror också att det runt om i Dalarna blir fler uppgörelser med "måttliga" höjningar och här är det som anger som de viktigaste orsakerna:

Dalarnas bostadsbolag har överlag god ekonomi.

Räntan är låg och detsamma gäller bolagens sammantagna kostnadsutveckling.

För en del bolag har räntan på löpande lån minskat med i genomsnitt två procent och i absoluta krontal handlar det om mycket stora kostnadssänkningar.

– Det här innebär att pengar som annars skulle ha gått till räntekostnader nu kan användas för underhåll och ökade personalkostnader i form av löneökningar, förklarar Hyresgästföreningens förhandlare.

Han berättar att parterna under förhandlingarna gick genom kalkylen tillsammans och diskuterade kostnadsökningarna och hur de skulle finansieras.

– Rättviksuppgörelsen bekräftar våra förväntningar på låga hyreshöjningar i årets förhandlingsomgång. För oss är det viktigt att hyresgästerna får ta del av den goda ekonomi som råder – inte minst med tanke på att de tidigare fått vara med och stötta bolagen i svårare ekonomiska situationer, säger John Oknelid.

En interiörbild från en av lägenheter i RFAB:s Enålundshus.

Rättviks Fastigheter AB har ungefär 530 lägenheter och äger också industri- och servicelokaler, för­rådslokaler samt offentliga lokaler för skolverksamhet och äldreboende. Ifjol landade förhandlingarna på en hyreshöjning med 0,4 procent.

Mer läsning

Annons