Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden försvarar prästtillsättning

Annons

Enligt Sven Trägårdh var arbetssituationen ohållbar i pastoratet innan de vakanta tjänsterna tillsattes. Detta i kombination med få sökande gjorde att man valde att anställa komminister Carl Johan Rudman, trots att han öppet deklarerat att han personligen inte tar emot nattvarden från kvinnliga präster.

- Det var sex sökande till tjänsten och två drog tillbaka sin ansökan. Sedan blev det fyra kvar och en av dem var inte seriös utan hade sökt tjänsten på grund av att arbetsförmedlingen uppmanat till det. De andra två föll ifrån av olika anledningar. Då var det bara Carl Johan Rudman kvar, berättar Sven Trägårdh.

Flera tjänster var vakanta. Det var dessutom svårt att få tag på någon för längre vikariat. Kyrkoherde Sven Trägårdh hamnade i en tuff sits.

- Jag arbetade nästan 400 timmar övertid före jul och efter jul har det blivit cirka 100 timmar. I mars blev kollegan sjukskriven. Den grå vardagen tog överhanden över ideologin, det blev en ohållbar situation. Carl Johan Rudman har oerhört fina referenser, bortsett från hans kvinnoprästmotstånd, det väger ner och är inte positivt, säger Trägårdh som var införstådd med att anställningen skulle väcka kritik.

- Men han är ingen fanatisk motståndare. En del människor har problem med hans åsikt, men rent administrativt och praktiskt ser jag inga problem, vi är flera som kan hoppa in och jobba för honom.

- Jag, Joel Ludvigson och Lennart Norberg har inte samma uppfattning som honom, men vi har inga problem att samarbeta med honom.

Den grupp som fattade beslutet om att anställa Carl Johan Rudman bestod av fem personer, två tjänstemän och tre politiker. Socialdemokraten reserverade sig mot beslutet.

Enligt Trägårdh har Rudman inga problem med att arbeta med kvinnliga präster. Rudman har tidigare gjort så vid flera tillfällen - utan några problem.

Tidningen ringde upp komminister Carl Johan Rudman.

Vad säger du om kritiken gällande att du är kvinnoprästmotståndare?

- Jag har deklarerat från början vad jag står för och i övrigt har jag ingen kommentar. När jag sökte platsen deklarerade jag öppet vad jag stod i frågan.

Vad är förklaringen till din ståndpunkt när det gäller kvinnliga präster?

- Jag hänvisar till bibeln och kyrkans tradition. Den här ståndpunkten är den allmänna i kristenheten. Den Svenska kyrkans ståndpunkt avviker från den allmänkyrkliga.

Carl Johan Rudman tror inte heller att det blir något problem om det skulle börja arbeta någon kvinnlig präst i Rättvik. Han har inga problem med att tjänstgöra med kvinnliga kolleger. Och han betonar vikten av tolerans.

- Det är viktigt med tolerans från båda håll, det är viktigt att understryka, säger han.

Mer läsning

Annons