Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot indraget julbord i Rättvik

Anställda i Rättviks kommun har framfört kritik mot att kommunen slutat med julbord för personal som arbetar på julafton.
En orsak till beslutet är rättviseskäl, svarar Lena Fröyen, chef för socialförvaltningen.

Annons

En anställd som vill vara anonym berättar om beskedet dagarna före jul, att kommunen inte längre bjuder på julmat för tjänstgörande på julafton.

"Vi har fått det så länge jag kan minnas. Tycker att det är dåligt att man väljer bort detta", skriver den anställda.

Lena Fröyen framhåller att beslutet togs redan förra året.

– Men arbetsplatser kan ändå ha behållit julbordet.

I år gällde samma regler överallt. Istället för julmat ska fruktkorgar eller julgodis finnas för personalen över helgen.

Lena Fröyen betonar att beslutet inte handlar om det julbord som kommunen erbjuder all personal varje år. Det gäller för socialförvaltningens del minst 600 anställda.

Men att bli bjuden på ytterligare ett julbord kan överstiga en julgåva värd mer än 450 kronor, det belopp som blir skattepliktigt, säger förvaltningschefen.

Dessutom har alla som är i tjänst på julafton inte möjlighet att äta tillsammans med arbetskamrater. Det kan exempelvis gälla personal i hemtjänsten eller personliga assistenter, betonar Lena Fröyen.

– Julmaten måste också adminstreras, beställas och sedan ska rester tas om hand. Enhetschefer har reagerat.

Lena Fröyen kan tänka sig att anställda på äldreboenden skakunna äta julbord tillsammans med de äldre, för en mer positiv upplevelse förde boende.

- Man kan se det mer som en aktivitet. Vi ska undersöka om det är möjligt.

Mer läsning

Annons