Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpmännen vill ha bort alla staket

/
  • Fortsatt kritik. De flesta järnstaket längs Storgatan har tagits bort. Nu kämpar köpmännen för att de återstående järnstaketen tas bort för gott - innan sommarens turistsäsong. Foto: mats Laggar

Annons

I fjol satte kommunen upp järnstaket längs Storgatan - allt för att öka säkerheten för fotgängare och sommarrestaurangbesökare. Från första stund kritiserades saken av köpmännen. Ett protestupprop mot staketen samlade 5 000 namnunderskrifter under hösten.

Nyligen beslutade kommunen att ta bort de flesta staket, utom vid vissa vägövergångar.

– Det är fortfarande inte bra. Det ställer till stora problem för framkomligheten för bilburna besökare och för allmänheten. För oss köpmän leder det till minskad omsättning. I dag undviker folk att besöka centrala Rättvik på grund av enkelriktningar och järnstaket, säger Anita Åkerström.

Köpmännen har initierat en ny namninsamling. Resultatet ska användas för att påverka kommunen att ta bort de sista staketen. Under tisdagen uppvaktades kommunledningen.

– Vi köpmän står enade. Det är inte bara vi som är kritiska. Lokala polismän vi talat med tycker att staketen är trafikfarliga, säger Anita Åkerström.

Bakom köpmännen står även Närvik, som vill återställa gatans utseende och funktion till hur det var tidigare - utan staket och enkelriktning.

Polisen i Rättvik är nyanserad i sin syn på saken.

– Det vi kan säga är att det generellt sett är viktigt att farten minskas i stadskärnor, enligt vägverkets nollvision. Detta för att öka säkerheten för fotgängare och trafikanter. Staketen vid Storgatan snarare gynnar en fartminskning, säger Jonas Holfve.

– Samtidigt får staket eller farthinder inte leda till problem som framkomlighet för leveransbilar och annan trafik. I dagsläget har vi dock ingen officiell uppfattning i frågan. Vi har inte blivit tillfrågade, säger Jonas Holfve.

Andra trafikbrister har däremot uppmärksammats av polisen.

– Däremot har vi riktat kritik mot de så kallade vipp-reklamskärmarna i centrala Rättvik. De har skapat problem för snöröjningen. Kommunen har nu inlett ett arbete för att ordna upp den situationen, säger Jonas Holfve.

Mer läsning

Annons