Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmarknad med "öppen" julgransskog i Furudal

Här kan du hugga en gran och få stämning – med förleden jul.
Aktiviteterna är många och minst sagt skiftande under lördagens julmarknad i Furudal. Eller vad sägs om en pepparkakstävling, beridet bågskytte och julgranshuggning i "en holländsk skog".

Annons

Robin Hoods arvtagare kommer till Furudals ridbana.

Näringsidkarna, de föreningsansvariga och alla de övriga invånarna i Furudal, ja förresten i hela Orebygden, gör allt för att skapa verklig julstämning för sig själva och besökare.

De jobbar helt enkelt efter refrängen i Adolphson & Falks julhit "Mer Jul".

För andra lördagen i rad håller Furudals handlare och caféägare nu öppet hus mellan klockan 11 och 16.

Under den gångna helgen var det bland annat luciakröning. Årets Lucia i Ore heter Tove Andrén och går i klass 9 i Furudals skola. Hon kröntes av pastor Tomas Jansson vid en ceremoni utanför Oreboden i centrala Furudal.

Luciahögtid i Ore kyrka.

Hon är mitt uppe i ett intensivt lussande, som inleddes under julmarknaden och även omfattar framträdanden under bland annat kyrkans paketauktion, i Ore kyrka och på äldreboendet Orestrand och i skolan. Luciakören leds av kantor Ulla Eriksson.

Den kommande marknadsdagen ordnar Snitths Hantverksbageri en pepparkakstävling för i första hand barn upp till tolv år. Dekorerade pepparkakor får lämnas in och kommer att ställas ut under fredagen den 16 och lördagen den 17, inlämning fram till klockan 11.

Och här är det snabba ryck; redan klockan 15 blir det prisutdelning och alla barn får pris.

Och Robin Hoods arvtagare kommer också till bygden. Tillsammans med hästfolk i Furudal arrangerar nämligen Dalecarlian Knights ett spektakulärt mästerskap i Mounted skills at arms – eller beridet bågskytte. Det sker på Furudals ridbana mellan klockan 11 och 13.

"Riddare" och "amazoner" deltar.

Snöfall bidrog effektfullt till stämningen under den gångna lördagens julmarknad.

– Dessutom erbjuder vi "fluffig Furudalssnö", ljussken från marschaller och eldar och försäljning av mathantverk, nygräddade kolbullar och allehanda varor, berättar turistbyråansvariga Gunilla Jacobsson och tillägger att "alla vill vara med och bidra till stämningen".

Furudal är pyntat och Tomten är på plats.

En nyinflyttad holländsk familj har kommit på att de har en julgransskog och att de kan få hjälp med röjningen och göra andras julgranshuggning till en fest i all enkelhet.

– "Kom ut i vår skog och hugg din egen gran. Pojkarna bjuder på varm choklad och pepparkakor för att alla skulle kunna hålla värmen. En julgran kostar 100 kronor, Pojkarna donerar hälften av intäkterna till Barncancerfonden, skriver familjen på Facebook.

Mer läsning

Annons