Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul i tystnad och kontemplation

/

När julfirandet exploderar i glitter och fest, dignande julbord och julklappar går gästerna på S:t Davidsgården och Meditationsgården Berget in i tystnad och stillhet i vördnad inför julens under, Kristi födelse.

Annons

Julfirandet på Berget består av bön, meditation och tystnad. Allt onödigt är avskalat.

-Gemenskapen är viktig, den är kravlös. Julen är en tid att hämta kraft från, säger prästen och föreståndaren på Berget, Peder Bergqvist.

Juldagar i vila, enkelhet och glädje inför Kärlekens under det är vad julen på Berget handlar om. Från ankomsten till Berget dagen före julafton till avfärden måndagen efter julhelgen lever både gäster och husfolk i den livsrytm som ständigt pågår i S:t Davidsgården.

Efter frukost är det tystnad och ingen talar förutom i köket där husfolket lagar maten. Efter frukost är det bibelmeditation och därefter middagsbön. Under eftermiddagen bryts tystnaden och gästerna samlas i brasrummet.

-Det är fullt här under julen. Vi tar mot 25 personer och vi är nästan lika många som arbetar här, husfolk, säger Ann-Ida Fehn, som arbetar på Stiftelsen Bergets kansli.

-Här är julen en retreat som består av tystnad, meditationer, bön, mässor i kapellet och gemenskap. Vi sjunger också mycket, säger Ann-Ida.

Julen på Berget får inte blir för stor. Den ska vara intim och ha hög kvalitet iden livsrytm som råder.

-Vi firar Kristi födelse och skalar av allt det onödiga. Det viktiga är meditationen och hitta centrum och en närvaro i livet. Jesu födelse kräver inget överflöd. Alla våra sinnen översköljs, men vi lever kravlöst och enkelt även om julbordet ofta blir väldigt festligt, säger Peder Bergqvist.

-Syster Ingrid leder bibelmeditationerna och vi sitter i tystnad inför Gud och mediterar. Det är verkligen jättefint att vara här. Det är som en enda stor familj. Gemenskapen är överhuvud taget kyrkans viktigaste uppgift, att bygga den gränslösa gemenskap som kyrkan en gång hade och utgick från, säger Peder Bergqvist.

Mer läsning

Annons