Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Judomästare gästade Rättviksläger

/
  • De vuxna värmer upp med att ta sig över mattan, med en person som hänger på.  Foto: Seth Jansson
  • Landskamp mellan Falun och Rättvik. Den tio kilo lättare Rättvikaren Jonas Hellström närmast i bilden vann efter en minuts match.  Foto: Seth Jansson
  • Wolfgang Biedron går igenom nästa träningsmoment.  Foto: Seth Jansson
  • Wolfgang visar hur judo är en sport om balans och handlar om att med ganska enkla medel få sin motståndare i mattan.  Foto: Seth Jansson

Annons

Faluns judoklubb var också inbjuden och tillsammans var de ett femtiotal utövare i alla åldrar. Alla kör två träningspass om dagen och är uppdelade i två grupper; barnen och de yngsta, samt de äldre ungdomarna och vuxna.

- Vi vuxna tar det lite lugnare, vi är lite stelare. När vi är klara sätter vi oss ner och andas ut, barnen fortsätter på i full rulle, säger Jim Thydén om skillnaden mellan grupperna.

Wolfgang Biedron har utövat sporten i 46 år och har graden 7 dan svart bälte. Han flyttade till Sverige från Tyskland 1973. Han har representerat Sverige i VM och OS och har tagit Sveriges första EM- guld i judo. Numera jobbar han på heltid med judon och håller kurser, föreläsning och träningar. Men han gillar att komma till Rättvik:

- Min fru är från Mora så vi är här ofta på somrarna, säger han.

Wolfgang är ordförande för Sundsvall Judo Club som är landets största. Han är engagerad i SISU som står för Svenska Idrottsförbundets Studieförbund. Där lär han ut hur man genom lek kan utveckla alla aspekter inom alla idrotter.

- Styrka, balans, kontroll och samarbete. I judo är det jätteviktigt att man kan samarbeta med sin kompis för då lär man sig rätt också, så är det inom alla sporter, säger Wolfgang Biedron.

Mer läsning

Annons