Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till kameror i vargskogen

/
  • Lördagen den 10 mars. Tidningen berättade att Grimsö forskningsstation vill sätta ut övervakningskameror i vargskogarna.

Annons

För en månad sedan ville länsstyrelsen veta vad Rättviks kommun - och övriga vargkommuner i länet - tycker om övervakningskameror vid vargslagna älgar.

- Vi har som kommun sagt ja. Men det blev ett rent tjänstemannasvar genom kommunchefen Olle Nilsson. Han gick helt efter lagboken, som inte ger oss några anledningar till att invända mot projektet. Men om vi hade behandlat frågan politiskt hade det blivit ett nej, säger Inge Östlund - som även är aktiv medlem i Folkaktionen ny rovdjurspolitik.

Varför anser du att det fel med övervakningskameror vid vargslagna älgkadaver?

- Som jag ser det är det kränkande för alla som vistas i skog och mark. Dessa kameror ska vara gömda och oskyltade, vilket gör att alla som vistas vid en kamera filmas.

- Jag ifrågasätter också nyttan med hela satsningen. Alla som visats ute i skogen vet vilka djurarter som gynnas av älgkadaver - nämligen björn, räv, korp, grävling, kråka, kungsörn och en och annan uggla. Detta behöver man inte forska med gömda övervakningskameror i skogen för att veta, säger Inge Östlund.

Bakom övervakningsprojektet står Skandinaviska vargforskningsprojektet vid Grimsö forskningsstation. Tanken är att omärkta övervakningskameror vid vargslagna älgkadaver ska ge vetenskapliga belägg för vilka djurarter som gynnas av vargetableringen - och vilka som missgynnas. Övervakningen ska genomföras i vargrevir med så kallade GPS-märkta vargar i Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro län. Berörda kommuner i länet är alla, utom Malung, Mora, Orsa och Älvdalen. Projektet ska pågå under fyra år.

Länsstyrelsen räknar med att kunna ta ett beslut i frågan under våren. Ärendet utreds av juridiska enheten som en sedvanlig ansökan om tillstånd för övervakningskamera. De berörda kommunernas remisstid gick ut den 9 april.

- Hitintills har vi fått in ett fåtal svar. Hedemora och Falun har inget att erinra. Det inskickade svar vi fått in från Rättvik kan vi inte riktigt tolka som ett svar för eller emot. Gagnef har sagt nej, med hänvisning till integriteten för alla som vistas i skogen. Jag ska nu kontakta de kommuner jag behöver för att få ett svar. Det räcker med ett besked på telefon, säger handläggare Christer Hedberg vid länsstyrelsens rättsenhet.

Mer läsning

Annons