Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hets mot folkgrupp-utredning nedlagd – Socialförvaltningen underrättad om rasistiska tillmälen

Förundersökningen om hets mot folkgrupp – vid en skola i Rättvik – är nedlagd.
– Vi kunde styrka brott, men inte binda några gärningspersoner till brotten, säger poliskommissarie Björn Sundin och tillägger att polisen, skolpersonalen och lokala politiker enats om att vara mycket observanta på rasistiska och nazistiska tendenser.

Annons

I mitten av december inledde polisen en förundersökning angående bland annat hets mot folkgrupp vid en skola i Rättvik.

Vid ett rutinbesök vid skolan fick polisen uppgifter om att det förekommit rasistiska tillmälen elever emellan, men också klotter i form av nazistiska symboler – och nazist- eller Hitlerhälsningar.

– Vi har inlett en förundersökning med ett antal rubriceringar, bland annat hets mot folkgrupp, bekräftade förundersökningsledaren Björn Sundin.

Handlingarna har sin grund i motsättningar mellan svensk- och utlandsfödda grupper, strider mot skolans värdegrund och är också – åtminstone några av dem – brottsliga.

– Motsättningar av det här slaget riskerar – i synnerhet när de tar sig sådana uttryck som anmälts här – att utgöra en grogrund för mer allvarliga och i värsta fall även fysiska gärningar. Dessutom kan de i en skola skapa en olust och en vantrivsel som försvårar både kunskapsinhämtning och integration, betonade Björn Sundin i en kommentar.

Rättviks kommunalråd Annette Riesbeck (C) och Joanna Stridh (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Rättvik och med ett särskilt ansvar för skolfrågor, deklarerade omedelbart att de tar det inträffade på mycket stort allvar.

Sedan dess har polisen genomfört förhör och samtal med ett antal personer – både elever och personal vid skolan.

Kommunpolis Anders Modén har också haft möten med skolpersonal och lokala politiker.

– Vi har haft och har en bra dialog med skolan och kommunen – och är helt överens om att det är nolltolerans som gäller för den här typen av händelser. När något inträffar ska det omedelbart anmälas till polisen för utredning, säger Björn Sundin.

Förundersökningen är nedlagd eftersom det inte gick att styrka vem eller vilka som begått gärningarna. Personal vid skolan anser också att stämningen på skolan förbättrats.

Ändå finns det i Rättvik tendenser som oroar Björn Sundin:

– Så sent som i förra veckan fick vi en anmälan om att några unga flickor utsatts för rasistiska tillmälen. Här är gärningspersonerna kända och eftersom de är unga har socialförvaltningen underrättats.

Poliskommissarien konstaterar att en del sägs och görs i ungdomligt oförstånd, men att det är viktigt att vuxenvärlden reagerar.

– Allt som är olämpligt är inte straffbelagt, men om ingen sätter gränser finns det risk för att det olämpliga övergår i något brottsligt, påpekar han.

Läs fler Rättviksartiklar:

Midvinterkonserten i Rättvik – här är publiksuccén som blivit tradition

Vinkrogar vid Siljan premierades av Munskänkarna

Mer läsning

Annons