Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar har hantverket i blodet

Annons

Att vara en violinmakare kräver stort tålamod. Att utbilda sig till violinmakare kräver ett ännu större tålamod. Det bekräftar Gunnar Brandin som är tämligen ny i yrket, men fiol har han spelat i hela sitt liv.

-Intresset för hantverk har funnits ända sedan jag var liten. Jag har alltid snickrat på någonting, säger Gunnar.

Hans morfar emigrerade till Chicago, USA och startade en byggnadsfirma, där han byggde hus i första hand. Han spelade fiol i Sverige redan som ung och fortsatte att spela i USA, och han byggde också gitarrer och fioler. En fiol som han byggde har Gunnar hemma i Boda nu, och ser man efter inne i fiolkroppen så står det "John Dahl Chicago, 1933". Han återvände sedan till Sverige under depressionen.

-Det är klart att det väckte ett intresse för att bygga fioler redan då, men det var inte förrän jag var i 20- årsåldern som jag gick hos en lärare som hette Röjås-Erik, som också var fiolmakare. Jag tyckte det verkade för svårt att bygga fioler, så jag byggde bland annat dalaskåp under den tiden.

Efter ett tag tröttnade Gunnar på byggandet, och arbetade ett tag för studieförbundet Sensus, men sedan fick han smak för fiolen igen.

-Jag gick ett år på en fiolspelarutbildning på Malungs folkhögskola. Jag tänkte att jag behövde lite uppdatering, skrattar Gunnar.

Alla hantverkare Gunnar har träffat genom åren har väckt ett intresse för yrket. Efter resan i Malung sökte han in på Violinmakar- utbildningen i Leksand, som gick under Högskolan Dalarna.

-Tyvärr är den nedlagd nu, men det var en jättebra utbildning. Det var människor från hela Europa, mest från Tyskland och Norge. Men det var ett roligt och samtidigt hårt arbete. Man fick även lära sig att reparera och bygga stråkar, säger Gunnar.

Utbildningen bjöd även på en livserfarenhet, och det var att bege sig ut i verkligheten på praktik.

-Ja, jag praktiserade på en verkstad under tre månader i Cremona i Italien, och efter det var jag i Paris. Jag var även i Sverige hos en violinmakare som heter Jan Larsson från Lima i Malung. Det är en jätteduktig kille! Han gick förresten på den första violinmakarutbildningen som fanns i Sverige, säger Gunnar.

Rik på många erfarenheter har Gunnar Brandin sedan fem år en egen verkstad belägen högst upp i Folkmusiken hus.

-Jag trivs bra här. Det är arbete hela tiden, så man sitter absolut inte sysslolös. Det kommer inte bara rättvikare som vill ha hjälp med sina fioler, utan även folk från Mora och Falun. Och det är ju bara positivt, säger Gunnar.

Om firmanamnet Violin A Mano, som betyder "Fiol för hand", berättar Gunnar en rolig anekdot.

-Det är ett vin som heter A Mano, och en vän påpekade att jag skulle ha det som firmanamn. Då tänkte jag även på violinmakarna i Italien, som istället för att ge sina kunder olika attiraljer med firmanamnet på, så får kunderna en vinflaska. Men jag ger däremot inte kunderna en vinflaska, skrattar Gunnar.

Gunnar tillverkar en till två fioler per år, och det är inget annat än ett hantverk ett och konstnärskap.

-Det är ett otroligt arbete att börja från början med en fiol. Att limma, snida och att se till att allt passar ihop. Och sedan torkar jag lacken med ett litet solarium, för annars torkar det inte. Det behöver den ultravioletta strålningen, för det är inte så mycket sol här som man skulle vilja ha. Men det här är ett otroligt roligt arbete, säger Gunnar.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons