Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis utförsåkning blev en framgång

/
  • Nöjda. Utfallet av utförsåkningssatsningen var lyckat menar de ansvariga. På bilden från vänster Margareta Appell och Catharina Jonsson från Dalarnas idrottsförbund samt Torbjörn Nordin och Philip Hagberg från Right Bay Locals.

Annons

I fjol ansökte friåkningsklubben Right Bay Locals om statliga stödpengar för att erbjuda alla intresserade högstadieelever gratis utförsåkning varje onsdageftermiddag under vårterminen. Staten, genom projekt Handslaget, bidrog med 40 000 kronor. Lokala sponsorer som Mats bussar, Sörlins skiduthyrning och Rättviksbacken ställde upp för att skjutsa barnen från skolan till backen, erbjuda låneutrustning och gratis liftkort.

- Trots den dåliga inledningen av vintern kunde vi genomföra åtta av tio planerade skiddagar. Vi har haft mellan 60 till 200 deltagare varje onsdagseftermiddag efter skolan.

Eleverna har också skött sig exemplariskt. Ingen låneutrustning har exempelvis gått sönder.

- Mellan 20 och 50 elever lånade gratisutrustning varje gång. Många av dem deltog också varje onsdag. Just det gläder oss mest. Vi ville med detta i första hand erbjuda utförsåkning till de som annars inte skulle ha åkt något alls, säger Torbjörn Nordin.

De ansvariga hoppas på en fortsättning nästa år.

- Vi har talat med de inblandade. Vi har två skid- och bräddagar innestående. Samtidigt hoppas vi att den nya regeringen ska skjuta till nya Handslagspengar, vilket de varslat om. Vi hoppas alltså kunna upprepa gratisåkningen nästa år, säger Torbjörn Nordin.

I veckan besökte Dalarnas idrottsförbund projektet i Rättvik.

- De var nöjda. Satsningen gav det vi ville. Vi når ungdomar som inte haft möjlighet till detta tidigare. Det gör mig otroligt glad, säger Torbjörn Nordin.

Mer läsning

Annons