Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvinnandet uppklarat: Först Sovjetiska Vostok I – sedan mässhallsbilderna

Först försvann den Sovjetiska rymdfarkosten Vostok I.
Sedan försvann fotografierna från mässhallsbygget och Sovjetunionens Rymdexpo i Rättvik.
– Allt berodde nog mer på den mänskliga faktorn än på KGB, säger utställningskommitténs sekreterare Henry Gunnarson sedan bilderna återfunnits efter att ha varit spårlöst försvunna – i 31 år.

Annons

Den 4:e juni 1972 invigdes den Sovjetiska rymdutställningen i Rättviks för ändamålet särskilt utformade och nybyggda mässhall.

Då var Sovjetunionen ett slutet land och förvåningen var stor och intresset enormt när Sovjetunionens Vetenskapsakademi, Sovjetunionens ambassad i Stockholm och lilla Rättviks kommun meddelade att de samarbetade om en utställning för att spegla det ryska rymdprogrammet och -undret.

Henry Gunnarson, sekreterare i utställningskommittén, studerar det återfunna materialet.

Rymdskeppet Vostok, rymdhunden Laika. satelliten Sputnik och kosmonauten Yori Gagarin är intressanta kapitel i historien om människans erövring av rymden – eller åtminstone Jordens närmaste omgivning.

Kapplöpningen mellan Sovjet och USA hade många bottnar, omgärdades av hemlighetsmakeri och utgjorde en del av det kalla kriget.

Tore

Därför väckte det viss uppståndelse – inte minst i USA – att Rättviksutställningen skulle bli av och framför allt när slutsteget till Gagarins rymdfarkost Vostok I försvann efter att den lastats över från sovjetiska till polska järnvägsvagnar.

En förteckning över det utställda materialet.

Utställningskatalogens text fanns översatt till både engelska och tyska.

Utställningsmaterialet – bland annat satelliter, rymdstationen Sojus, en kopia av "månvandraren" eller månbilen Lunochot och mångrus – lastades över från sju sovjetiska järnvägsvagnar till nio polska, men den med Vostok I "försvann".

Sedan den återfunnits – och kommit till Rättvik i sista minuten för att ingå i utställningen – förklarades försvinnandet med att transporten varit så hög att att den fått göra omvägar i Polen.

Utställningen blev en veritabel succe och kom att ses av 80 000 personer.

Sovjetunionens Sverigeambassadör Mikhail Jakovlev invigningstalade, den ryske kosmonauten Valerij Bykovskij berättade om när han 1963 gjorde 82 varv runt Jorden i Vostok 5 och kommunfullmäktiges ordförande Ture Gudmundsson fiskade med Bykovskij i Rättviks motsvarighet till Harpsundsekan.

Teknikdemonstrationen följdes av en kulturuppvisning när 16 artister från Bolsjojteatern framträdde i Rättviksparken.

Henry Gunnarson konstaterar att Rättviks mässhall, som byggdes till den sovjetiska utställningen, byggts om flera gånger och under årens lopp varit betydelsefull för bygden.

– Utbytet var viktigt som ett led i den internationella avspänningen och resulterade lokalt i bland annat bygget av den mässhall som sedan dess tjänat Rättvik och som idag inrymmer Rättvik Bowling & Krog och Koppjärk, berättar Henry Gunnarson och tillägger att den ursprungliga byggnaden uppfördes med ett 75-procentigt statsbidrag.

Henry Gunnarson tog ett drygt 30-tal bilder på mässhallsbygget, de sovjetiska besökarna och under möten mellan de sovjetiska och lokala representanterna.

År 1984 lämnade han dem till kommunens bildarkiv och sedan dess har de varit försvunna.

Ett par av de bilder som nu återfunnits.

Nyligen fick han av Rättviks bildarkivsföreståndare Lennart Edvardsson ett kuvert med bilderna och en lapp med texten "Tack för långlånet – drygt 31 år...".

– De hade återfunnits i arkivet och efter att Lennart digitaliserat några av dem fick jag dem tillbaka. Det är en del av bygdens – och internationella avspänningens – historia som kommit tillrätta. Det var en glad överraskning, säger Henry Gunnarson och tillägger med ett leende:

– Nu vet vi att de inte tagits om hand av den sovjetiska underrättelse- och säkerhetstjänsten KGB.

Men ingen vet om det finns några kopior någonstans...

Mer läsning