Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kritiska till simskola

/
  • Kritik. Förädrar till barnen vill känna trygghet. FOTNOT: Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Benny Norgren/Arkiv

Annons

När barnen kom hem och berättade vad det lärt sig på simskolan, började föräldrarna att undra.

- De kunde inte berätta vad de hade lärt sig. De visste ingenting, säger föräldern Anna Palm, som har mångårig erfarenhet inom simskoleverksamheten som lärare.

Kritiken ligger i att Rättviksparken har anställt personal som inte är behöriga som simlärare.

- När man lämnar sitt barn till en simskola så vill man att de ska finnas personal som ser efter barnen på det viset en simskola ska göra. Det räcker att titta bort en sekund och då kan det vara för sent, säger Marielle Welander som har ett av sina barn på simskolan.

De riktar ingen som helst kritik mot simläraren, utan mot arbetsgivaren - Rättviksparken. Styrelseordföranden Jan-Erik Stoors har tidigare sagt till tidningen att Rättviksparken kan tänka sig att ställa upp med en utbildning till simskolelärarna, vilket de inte har gjort.

- Läraren som nu finns på plats är väldigt pedagogisk och duktig på det hon gör. Jag ser inte att man ska behöva byta ut läraren när det återstår en sådan kort tid kvar av simskolan, säger parkchefen Steinar Dahl.

Han frågar sig om man skulle ha upplöst simskolan och berömmer samtidigt läraren för dennes insatser.

- Det här är att blåsa storm i ett vattenglas, tillägger Dahl.

På Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar man utbildad personal och att man ska gå en 30-timmars kurs följt av 70 timmar praktik. Sedan kan man titulera sig som simskolelärare tillsammans med en assistent.

- Det var inga andra som sökte tjänsten när den var utlagd, och vi tyckte hon var bäst. Därför anställde vi henne, säger Dahl.

- Vi fick inga konkreta svar när vi ifrågasatte det här, och det förväntar man sig, säger de båda föräldrarna som har sina barn i samma simskolegrupp.

- Vi vill bara känna en trygghet och att barnen lär sig simma hos utbildad personal, säger Anna Palm och Marielle Welander.

Mer läsning

Annons