Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera får vargdödade i hage i Rättviksby

Fyra lamm har dödats och ett skadats svårt vid ett vargangrepp i en by norr om Rättvik.
– Angreppet skedde i en elstängslad hage inne i byn och grannarna är oroliga, berättar Bert Eriksson, besiktningsman vid Länsstyrelsen Dalarna.

Annons

Det var i slutet av förra veckan som vargangreppet skedde.

Djurägarna, som driver en gård med såväl större som mindre djur, vill vara anonyma för att slippa besök och samtal av aktivister.

– Vi hade 32 lamm i hagen och hittade fyra av dem döda. Ytterligare ett var så svårt skadat att det fick avlivas. Dessutom hade fyra andra lamm smärre skador, berättar en av djurägarna.

Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson kunde konstatera att djuren dödats och skadats av en eller flera vargar, möjligen från ett av två närliggande vargrevur.

– Det är svårt att med säkerhet avgöra om det var en eller två vargar, men den eller de har ätit av två av lammen, berättar han.

LÄS MER Varg jagade i Svartnäs – tog familjens katt: "Jag såg hur vargen sprang från vår gård med katten i munnen"

Djurägarna fick i fjol får dödade av en hund. Det skedde i en hage i en annan by.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt och angrepp på våra djur vållar oss också extra arbete och kostnader. Men i ett område där det finns stora rovdjur och även hundar får man räkna med en och annan händelse av det här slaget, säger en av djurägarna.

Lammen har nu flyttats till en hage närmare djurägarnas gård.

En kvinna som bor alldeles intill hagen berättar att hon på morgonen såg att delar av elstängslet låg nere och att det inne i hagen gick ett trebent larm. Hon larmade då fårägarna.

– Fåren kom springande mot oss och när vi gick runt i hagen upptäckte vi de döda och skadade djuren, säger djurägaren.

LÄS MER Två får dödade av varg utanför Svärdsjö

Grannkvinnan brukar rasta sina hundar och köra sina hästar längs en väg som direkt gränsar till hagen.

– Jag upplever det som mycket obehagligt och oroande att de gått in i och dödat får inne i bebyggelsen.. Jag ser fårhagen från mitt köksfönster, säger hon.

Bert Eriksson bekräftar att delar av stängslet låg nere och han berättar att det var ett elstängsel med 4 700 volts spänning.

LÄS MER Död varg påträffad i bäck i Vintjärn

Mer läsning

Annons