Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmskapare filmar i Rättvik

/
  • Under arbete. En bild tagen från inspelningen i Kläppen.  Foto: Mikael Härd
  • Filmskaparna. Johan Rosengren och Jonas Wahlstrand är killarna bakom skidfilmen The Second Hand.  Foto: Gabriel Andersson

Annons

De tog en välbehövlig paus under måndagens varma sol. Nere på stranden hittar jag Jonas och Johan där de sitter och skrattar tillsammans med kompisarna. Men strax ska det stora arbetet, när det gäller filmskapande överhuvudtaget, sättas igång. Det vill säga klippningen.

- Det är bra att filma i Rättvik. Det är nära till allt, nära till Stockholm, Göteborg och sedan har ni fjällen inom ett par timmars bilfärd, säger Johan som kommer från Nyköping.

Jonas gick media i Falun och fick upp ögonen för filmskapande där. Johan gick Film och Videoteknik på BTH i Blekinge i tre år och där någonstans väcktes hans intresse för film.

- Jag har en grav ångest för att jag inte gick media redan på gymnasiet, medger Johan.

I helgen har de spelat in introt till filmen på Wasabion som kommer att heta The Second Hand. Det är framför allt en skidfilm där man åker till mesta delen på Twin Tips.

- Vi beställde kostymer från England för att få lite dansbandskänsla över det hela. Men de kom aldrig, så vi fick panikbeställa någonting på postorder. Vi ville göra något annorlunda till introt, säger Jonas.

Introt till skidfilmen har de spelat in bitvis i Rättvikstrakten. Inspelningsplatser har till exempel varit i fäbodar och uppe vid Vidablick.

- Man kan säga att vi är etablerade i Rättvik. Det är här det mesta arbetet kommer att ske, säger Jonas.

- Det är skönt att vara här. Här finns lugn och ro för skapande, skrattar Johan.

Killarna har under vintern varit i de svenska och norska fjällen och filmat, men även material från Österrike, Schweiz, USA och Kanada kommer att finnas på filmen.

- Vi samarbetar med Swedish Posse och Kaj Zackrisson. Han tycker det bara är kul att fler har hoppat på tåget, säger de båda.

Sporten växer sig allt starkare samtidigt som snowboard känns mättad, menar de båda.

- När man bockade skidorna så man kunde åka åt båda hållen så tog sporten rejäl fart, säger Jonas.

De närmaste veckorna kommer killarna befinna sig i Öja och klippa filmen. En trailer står först och främst på listan och releasepartyt kommer att ske i Göteborg senare i oktober.

Mer läsning

Annons