Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem nya jobb när Rättviksföretag expanderar

/
  • Expanderar. Vd:n Gunnar Englund berättar att företaget kommer att expandera verksamheten inom kort. Det innebär mellan 4-5 nya arbetstillfällen och en ökad produktion med 5 000 ton per år. Bakom syns den plats där utbyggnaden ska göras. Det blir cirka 186 kvadratmeter ytterligare arbetsyta för produktionen. Foto: Göran Persson

Annons

Produktionen går mot allt större enheter och de 20 tons produkter företaget gör i dag kommer att väga dubbelt framöver. I dag producerar företaget 16 000 ton per år och vd:n Gunnar Englund räknar med att man efter expansionen ökar produktionen med 5000 ton per år.

Enligt Englund räknar företaget med att det blir en omsättningsökning på cirka 10 miljoner kronor per år efter utbyggnaden. Den industrifastighet som ska byggas ut ägs av kommunen och nu väntar företaget på att utbyggnaden ska påbörjas så snart som möjligt.

- Vi väntar på att kommunen ska köra spaden i backen och köra igång, händer det inget så får vi fundera på andra lösningar, kanske etablera oss på annat ställe. Men jag tror inte det ska bli nödvändigt, men den kommunala processen tar tid.

Det är miljö- och plankontoret som ansöker om bygglovet och beslut väntas inom cirka två veckor.

Den befintliga byggnads ytan uppgår till 720 kvadratmeter. Tillbyggnaden blir av plåt med röd fasadfärg och svart takfärg.

Företaget tillverkar i dag flera olika produkter av betong. Det är bland annat gp-link räcket som används som mitträcke på vägar runt om i landet och betongfundament för fäste av telekommunikationsmaster.

- Vi har stängslat runt Sveriges farligaste fängelser som Hall, Kumla, Tidaholm och Sala. Hälby håller vi på att förhandla med, säger Englund och fortsätter:

- Det är det enda fullskalehindret som är testat av polisens insatsstyrka och sedan man börjat använda det har det inte skett en enda rymning från fängelserna. Vi bygger också rastgårdar inne i fängelserna, det är ytterligare en nisch vi är inne på.

Arbetena vid fängelserna har företaget tagit hem i full konkurrens med andra tillverkare.

Dessutom gör företaget så kallade utjämningsbassänger i bland annat Marieberg. Nyligen har man också kammat hem bygget av det nya tigerhuset vid Grönklitt i Orsa.

- Vi har många järn i elden nu, konstaterar Englund.

Det största bekymret företagsledningen har i dag är att få tag på utbildad arbetskraft.

- Vi söker efter betongarbetare och tekniker, det är definitivt en brist i Dalarna och jag hoppas på att fler ungdomar utbildar sig inom dessa områden. Vi håller ju på med högteknologisk betong.

Fakta: Gunnar Prefab AB:

•Familjeföretag som grundades år 1995.

•Har 18 anställda.

•Verkar inom betongelement branschen. Producerar allt från sockelement, pålar och gp-link till specialbeställningar. •Orderstock på 31 miljoner kronor idagsläget.

•Gunnar Prefab AB är ett helägt dotterbolag till Gunnar Englund Byggare AB.

Mer läsning

Annons