Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kommunala sommarjobb

Annons

Rättvik har tidigare år politiskt beslutat att erbjuda alla gymnasieungdomar sommarjobb i minst två veckor. I år undantas gymnasieskolans avgångselever.

- Orsaken är att vi inte längre får in de pengar vi tidigare haft från staten - 100 000 kronor. I år finansierar kommunen allt själv med en budget på 290 000 kronor. Pengarna räcker inte till avgångseleverna. De går också ut skolan - och kan därför formellt sett anses inte vara ett kommunalt ansvar. De får gå ut i den sedvanliga arbetsmarknaden, säger Raunio.

Årets pengar räcker för att ge de gymnasieelever som nu går i årskurs ett och två ett feriejobb.

- I Rättvik garanterar vi ungdomarna sommarjobb under två veckor. Det kan exempelvis handla om parkjobb, föreningsarbeten och lättare jobb inom den kommunala vården och i de kommunala köken. Vi kan inte erbjuda vilka jobb som helst på grund av reglerna. Om man är under 18 år får man exempelvis inte köra en gräsklippare på en arbetsplats, säger Raunio.

På måndag efter lunch håller kommunens serviceenhet arrangera en informationsträff i gymnasieskolans aula.

- De intresserade är välkomna. Vi räknar med att upp till 150 ungdomar söker jobben. Vi garanterar alla sökande ett jobb. Rättviks kommun är förövrigt en av få kommuner som erbjuder gymnasieungdomar jobb under sommaren på detta sätt, säger Raunio.

Mer läsning

Annons