Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är "Nu eller aldrig" för Furudal

/
  •  Foto: Katarina Cham
  •  Foto: Katarina Cham
  • Infarten från Söder.  Foto: Katarina Cham
  • Ett cyelstråk från Ore parken till Ore Fritidsby planeras.  Foto: Katarina Cham
  • Länsväg 301 mot Edsbyn följer Oresjöns strandlinje mitt inne i Furudal.  Foto: Katarina Cham
  • Järnvägsgatan med restaurangen Lottas Café.  Foto: Katarina Cham
  • Landsbygdsutvecklare Sven Uhlås, näringslivschef Markus Svensson, Thage Björk representerar kyrkan och arbetar med trafikfrågor, Bettan Wenngren representerar arbetsgruppen för vård, omsorg och entreprenörskap, Göran Forssén arbetar med bland annat bensinmackar på landsbygden.  Foto: Katarina Cham
  • Bruksgatan med Oreboden, kaféet och bankkontor.  Foto: Katarina Cham

Annons

Arbetsgruppen för utveckling av Furudal har bland annat lagt fram förslag i projektet Vackrare Furudal, där idéer om upprustning av den offentliga miljön presenterats, men det är bara en del av större arbete som pågår i Furudal och Ore.

Tre arbetsgrupper har bildats, en för entreprenörskap och vård, en för medborgarkontor och information och en för trafik- och säkerhetsfrågor.

I arbetet medverkar även länsstyrelsen, Närvik och Rättviks kommun, Leader Dalälvarna.

Närvik, näringslivskontoret i Rättvik skickade ut en enkät till alla Orebor där de uppmanades att kommentera och ge synpunkter på utveckling och service blev gensvaret stort. Många svarade och det resulterade i möten och senare bildandet av arbetsgrupper.

Arbetsgrupperna träffas regelbundet och representanter för samtliga politiska partier som är aktiva i kommunen var nyligen inbjudna till en öppen debatt om servicefrågorna i Furudal.

-Det är fantastiskt att så många är engagerade i detta arbete. Här finns en stark vilja att vända trenden. Ore har drabbats av utflyttning som i sin tur försämrar olika typer av service. När service försvinner blir det svårare att leva och bo i Ore, säger näringslivschef Markus Svensson.

-Att skapa bra levnadsförhållanden och få Ore att blomstra är mycket viktigt. Det måste hända nu. Förutom ett starkt engagemang i Ore är Näringslivskontoret, Samhällsbyggnadsförvaltningen, kommunarkitekten, Leader, Länsstyrelsen, Vägverket och andra med i processen för att utveckla Ore.

För att genomföra förändringar krävs pengar och en del av dem förväntas komma från Leader och EU.

-Furudals problem påminner om de många norrlandskommuner upplever, men vi måste visa att det går att leva på landsbygden och hitta vägar att både bo och arbeta där, säger näringslivschefen.

Fakta: Så här tycker partierna om projektet:

Moderaterna: Vill skapa nya arbetsplatser och locka nya företag till Ore. Stöder projektet Vackrare Furudal. Moderaterna vill även privatisera delar av äldrevården i Furudal.

Folkpartiet: Stöder projektet, Vackrare Furudal och även en liknande projekt i Vikarbyn. Partiet anser dessa frågor är mycket viktiga och avgörande för bygdens utveckling. Attraktiv miljö lockar företag, boende och turism.

Centern: Ett nödvändigt projekt för Ores överlevnad. En del är Vackrare Furudal, den andra delen är ett starkt medborgarkontor, med offentlig service, turistbyrå, Arbetsförmedling, Polis, Försäkringskassa, bibliotek.

Vänstern: Stöder projektet helt. Hela Rättvik ska leva. Stor politisk enighet kring utvecklingsfrågor i Ore och partiet vill ta vara på lokalt engagemang. Miljöfrågan också viktig.

Socialdemokraterna: Stöder helt projektet och det underlag Oreborna gjort. Vi se de olika delarna genomförda och att projektet blir verklighet.

Miljöpartiet de Gröna: Tror på fortsatt stöd till fritidsaktiviteter, golf, hockey, fäbodliv, historiska miljöer, friluftsliv, båtliv, ekoturism och även stöd till företagandet i Ore.

Sveriges Pensionärers Intresseparti: Även SPI ser positivt på en utveckling av Furudal och Ore.

Kristdemokraterna: Har inte tagit ställning i frågan.

Mer läsning

Annons