Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Landstingets kör med alternativa fakta om Rättviksambulansen – sparar betydligt mindre

Annons

Elin Norén (S) har i ett interpellationssvar till Ulf Berg (M) angett att nedläggningen av ambulansstationen i Rättvik lett till kostnadsminskningar avseende hyra och fordonsleasing på 930 000 kronor per år. Enligt en artikel i DT skulle besparingen därmed överstiga den ”estimering” som gjordes i beslutsunderlaget. Men tål dessa siffror att granskas?

Enligt siffror ur landstingets ekonomiredovisning kan man se att skillnaden mellan hyran man slipper i Rättvik (474 000 kronor per år) och hyresökningen i Leksand (207 600 kronor per år) landar på cirka 266 000 kronor per år.

Ambulanssjukvården har aldrig någonsin köpt in nya fordon bara för att ha i reserv. Resonemanget om att man får till en kostnadsminskning genom att minska antalet fordon bygger, som jag ser det, på en helt felaktig förståelse av hur ambulanser finansieras under hela sin livslängd. Investeringsbehovet kommer vara en ny ambulans var artonde månad alldeles oavsett hur många fordon man har samtidigt!

Ambulanserna leasas till en hög kostnad de första fyra åren. Efter fyra år är bilen betalad till ett restvärde på fem till tio procent av ursprungsvärdet och fortsatt leasing kostar då fem till tio procent av den ursprungliga avgiften. Att ha fem bilar istället för fyra gör att varje bil behöver leasas ett och ett halvt år längre, till en leasingavgift som är en bråkdel av den initiala (mindre än 40 000 kronor per år)!

Ekonomin kring ambulansnedläggningen innehåller både plus- och minusposter som inte tas upp i interpellationssvaret. Men enligt de två aspekter Elin Norén (S) berörde i svaret, blir så vitt jag kan förstå inte besparingen mer än drygt 300 000 kronor per år!

Ska vi ge politikerna chansen att fatta bra beslut får verksamheterna inte leverera ”alternativa fakta”!

Martin Borg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons