Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De brinner för globala fredsfrågor på plats i Rättvik

Innanför dörren till Stiftsgården i Rättvik kraftsamlar just nu över 160 personer från hela världen för ökad fred, integration och tolerans mellan människor.
– Vi är en salig blandning människor som diskuterar frågor som tar avstamp i FN:s globala mål om fredliga och inkluderande samhällen, säger Helena Andersson Bromander, kursansvarig för konventet "Global trettonhelg".

Annons

En psykolog från ett flyktingläger i Jordanien, en svensk biskop och en professor i freds- och klimatforskning. Det är några av de åtta inbjudna talare som föreläser under det tre dagar långa konventet "Global trettonhelg" på Stiftsgården i Rättvik och som avslutas på fredag den 6 januari. Över 160 personer i alla åldrar finns på plats och tron och viljan på att det finns massor att göra för att tillsammans verka för en bättre och fredligare värld, förenar dem alla.

– På många håll, även i Dalarna, finns det exempelvis starka nationalistiska strömningar som tror att olika geografiska territorier liksom ”ägs” av människor beroende på hudfärg. Vi håller inte med om det, betonar Helena Andersson Bromander, kursansvarig för konventet som i sin nuvarande form anordnas för tredje året i rad av Stiftsgården i Rättvik.

160 personer från när och fjärran finns just nu på plats på Stiftsgården i Rättvik för att diskutera och debattera globala fredsfrågor under ett tre dagar långt konvent. Tre av deltagarna är fr.v. morasonen André Gatu, volontär och barnledare under konventet, Helena Andersson Bromander, kursansvarig för konventet, och så Adnan Abdul Ghani, projektledare på Rädda Barnen Sverige och som kom till Sverige som flykting från Damaskus för drygt två år sedan.

I år tar konventet avstamp i FN:s globala mål nr 16 om "fredliga och inkluderande samhällen", varifrån årets konvent också har fått sitt namn. Föreläsningarna varvas bland annat med livliga gruppdiskussioner och där tron på att jämlikhet, tolerans och öppenhet mot andra människor bidrar till fred mellan människor, harmoni och balans, löper som en röd tråd.

Adnan Abdul Ghani kom som flykting från Damaskus för drygt två år sedan och på flyktingförläggningen i Sverige såg han aylsökande medmänniskor brytas ned av passivitet och brist på meningsfull sysselsättning.

– Alla dessa människor med så mycket kompetens och kraft som inte kom till användning.

Adnan startade själv upp olika aktivitetsgrupper på flyktingförläggningen där de andra asylsökandenas olika kompetenser och intressen togs tillvara. Idag är Adnan projektledare på Rädda Barnen och hjälper bland annat till att bygga broar mellan svenskar och asylsökanden.

– Se inte flyktingar som offer utan som kompetenta människor som om de inkluderas kan bidra till samhällets goda, säger Adnan Abdul Ghani, som också han ska föreläsa på konventet på Stiftsgården.

Konventet Global trettonhelg genomförs i samverkan med Kristna Fredsrörelsen, Svenska kyrkans unga i Västerås Stift, Förbundet Kristen humanism, Svenska kyrkans internationella arbete, Sensus samt Svenska kyrkan i Västerås stift.

Mer läsning

Annons