Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nytt Valborgsfirande i Vikarbyn

/
  • Valborg. På måndag kväll, start 20.00, blir det valborgsmässofirande i Vikarbyn. Arrangörerna Evert Sandin, Britta Skedung och Birger Röngård välkomnar alla intresserade till byn.

Annons

2004 beslutade föreningarna i Vikarbyn att genomföra ett gemensamt valborgsfirande i byn, tillgängligt för alla intresserade.

- Uppkomsten till detta var brasan vid riksvägen nära Hjortgårdsområdet. Bostadsområdet körde under några år en populär brasa där. När en nära boende, efter en brand i egna huset, kände olust över brasan beslutade vi oss för att flytta firandet till båthamnen. Det blev uppkomsten till firandet i Vikarbyn, som nu blivit en stor begivenhet, säger Röngård

Redan första året kom drygt 1 000 personer. För varje år har fler anslutits.

- I år kan vi nog räkna med det dubbla, 2 000, om vädret blir bra, säger Röngård.

Firandet går i traditionens tecken. På programmet står skönsång av Aprilkören under ledning av Britta Skedung, vårtal - i år av Carin Andersson och spelmansmusik under ledning av Evert Sandin.

_ Jag bor i numera i Leksand, men jag släpper aldrig Vikarbyn. Jag har mycket ogjort här, säger Evert Sandin.

Festligheterna avslutas med ett fyrverkeri, som kostat arrangörerna 9 000 kronor att köpa in.

- Detta kostar oss i runda tal cirka 12 000-13 000 kronor. Därför hoppas vi att många kommer för att köpa lotter, fika och korv. Det är det som får det hale att gå runt, förutom det totalt 60 personerna som ställer upp och arbetar ideéllt - allt från körmedlemmar, spelmän till arbetspersonal.

Hittills har evenemanget till och med gått ihop med ett litet plus.

- I fjol kunde vi dela ut behållningen till de olika Vikarbyföreningarna. varje förening fick 2 500 kronor. Det kändes gott att kunna göra så, säger Birger Röngård.

Flera officiella valborgsmässofiranden arrangeras i kommunen, bland annat i Söderås och i Boda.

Mer läsning

Annons