Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curt Nycander, Rättvik

Tidigare vice verkställande direktören vid Vin & Sprit AB Curt Nycander, Rättvik, har avlidit efter en kort tids sjukdom 82 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Lilli-Britt och sonen Carl Fredrik Nycander med familj.

Annons

Curt var civilingenjör, den femte ingenjören i rakt nedstigande led efter sin farfars farfar Carl Nycander. Denne var född 1757 i Helsingfors och blev officer och fästningsbyggare vid Sveaborg, Hangö och slutligen Kommendant på Carlstens fästning i Marstrand.

Efter uppväxten i Djursholm och examen vid Tekniska Högskolan 1962 verkade Curt bland annat i AB Bacho och Olofströms AB (Volvo Olofströmsverken). Från 1973 var han avdelningschef vid Statskonsult AB och därefter VD för konsultbolaget Bohlin och Strömberg. I samband med sina konsultuppdrag knöt han kontakt med Lars Lindmark, VD för monopolföretaget Vin & Sprit, dit han rekryterades 1978 som planeringschef, tillika vice VD och med särskilt ansvar för exportprojektet, den kommersiella framgångssagan med Absolut Vodka.

Fram till sin pension 1995, med ett kortare uppdrag som teknisk direktör, ansvarade Curt för exportavdelningen inom Vin & Sprit. Utomlands blev han omtalad som Mr Absolut. Monopolet upphörde vid EU-inträdet 1994. Företaget såldes 2008 till Pernod Ricard för 55 miljarder kr.

Curt var reservofficer vid Jämtlands fältjägarregemente. Han var under flera år ordförande för Lilla Sällskapet, som har till ändamål att främja den svenska matkulturen med tonvikt på husmanskost. Han var en skicklig seglare, åren 1979-1990 förde sin Scampi 30 till många framstående placeringar.

Vid 60 års ålder gick han i pension, då han och hustrun Lilli-Britt lämnade Sverige för Europa, först Marlow, ett stenkast från Themsen, väster om London. Det ständiga regnandet i England förde dem vidare söderut, till Torre del Mar på spanska sydkusten. Rättvik förblev deras svenska bas.

Curt var en sällskapsmänniska som ofta underhöll med intressanta och fyndiga resonemang av stort värde. Han var en spännande samtalspartner, som kunde tala om allt från strategi och taktik till världshändelser;  en god lyssnare med utmärkt analys.

Lars Nycander, Svante Nycander och Annelie Sylvén Troedsson

Mer läsning

Annons