Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CCW-besökare döms för våldsamt motstånd – frikänns dock från misstankar om att ha slagit vakt

I samband med ett omhändertagande under Classic Car Week i Rättvik gjorde en man motstånd. Nu döms mannen för våldsamt motstånd.
Däremot frikänns han från brottsmisstankarna om att ha slagit en ordningsvakt, så ingen har sett vem som utdelade slaget.

Annons
I samband med ett omhändertagande under Classic Car Week i Rättvik gjorde en man motstånd. Nu döms mannen för våldsamt motstånd. Däremot frikänns han från brottsmisstankarna om att ha slagit en ordningsvakt.  Johan Nilsson/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 50-årsåldern och bosatt i ett angränsande län.

I början av augusti 2016 befann sig mannen i Rättvik för att besöka Classic Car Week. I närheten av Sibylla och Statoilmacken uppstod tumult efter ett ingripande. Två vittnen, en ordningsvakt och en polis, vittnar om en uppjagad stämning bland allmänheten på platsen och att den nu dömde mannen var pådrivande. Därför beslutade de att mannen skulle omhändertas.

I samband med detta gjorde mannen motstånd och vevade med sina armar. I tumultet som uppstod fick en ordningsvakt ett slag i huvudet så att han svimmade av. Han fick en blåtira samt ett sår på ögonbrynet av slaget.

Mannen som omhändertogs har berättat att han reagerade på ett ingripande och att han sedan själv blev nedbrottad. Han reagerade på detta, då det gjorde ont. Han hävdar att han kan ha kommit åt ordningsvakten i fråga med sin armbåge under tumultet, men att det i så fall inte alls var meningen att träffa honom.

Den omhändertagna mannen åtalades misstänkt för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Han har förnekat brott i båda fallen och hävdat att han kämpade emot, för att skydda sig, när han skulle omhändertas, och att tumult uppstod.

Mora tingsrätt anser att det står klart att mannen gjort sig skyldig till våldsamt motstånd. Däremot konstaterar tingsrätten att då ingen har sett vem som slog ordningsvakten i huvudet, så att han svimmade av, så kan mannen inte dömas för det brottet. Han frikänns därför från misstankarna om våld mot tjänsteman.

Mora tingsrätt dömer mannen för våldsamt motstånd. Mannen döms till att betala 40 dagsböter à 230 kronor, sammanlagt 9 200 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons