Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna: Snart dör någon vid riksvägsavfarten

/
  • Yoga är en av alla kurser på Fridhem. Under våren och sommaren kan man delta i allt från frigörande dans, feng shui och mindfulness.  Foto: Stina Rapp
  • Jonathan Johansson. Foto: Magnus Hjalmarson Neidman/SvD/Scanpix

Annons

Vi står efter riksväg 70 och trafiken dundrar förbi oss i minst 90 kilometer per timme. Här ska de fordon - som kommer från Rättvik - och ska in mot Sjurbergs byväg eller Siljansborgs stugby göra en farlig vänstersväng över riksväg 70.

För de som kommer från Rättvik finns ingen förvarning om korsningen och hastigheten är inte nedsatt på platsen. Det finns inte heller någon avkörningsfil målad på vägen.

- Det borde vara en skylt som varnar för korsande väg innan kurvan på riksvägen, så att bilisterna är förberedda i god tid, förklarar Inger Castenfors. Hon bor i stugbyn under somrarna, tillsammans med sin man.

Efter kurvan på riksvägen, som skymmer sikten, är det bara några hundra meter tills avfarten mot Sjurberg dyker upp. Skylten som påvisar avfarten står precis innan avfarten. Det är svårt för bilisterna att veta att det kan finnas stillastående bilar mitt i vägen. Om föraren stannar fordonet mitt i vägen, på grund av mötande trafik, så tvingas dessutom bilarna bakom ut på väggrenen.

- Det här är en himla enkel liten grej att åtgärda. Det är en liten investering men det kan förhindra allvarliga olyckor, säger Inger Castenfors.

Tidningen ringde upp trafikingenjören Lena Olsson, Vägverket Region mitt, i Falun. Hon säger att korsningen inte utmärker sig från andra.

- Vid den här korsningen så är det, vid vänstersväng, tillräckligt brett för att lägga sig till höger och invänta fri sikt innan man svänger. Om man skulle ha förvarning här skulle det bli många förvarningar, den här korsningen är inte sämre än någon annan. Det man kan göra är att ha den i åtanke när det görs något på platsen, men det är inget högprioriterat.

Men borde det inte vara någon förvarning om avfarten?

- Det är inte vanligt på enskilda vägar. Det är bara om det exempelvis är extremt dåligt sikt. En kollega till mig sa att man borde förbjuda vänstersväng på platsen och bara tillåta att man kör höger in och höger ut där. Om man ska göra någon trafiksäkerhetsförbättrande åtgärd där så är detta vad man bör göra. Vi har varken pengar eller resurser att göra något annat, det är många sådana korsningar där.

Mer läsning

Annons