Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungar på vift till björnpark?

/
  • Björnungarna kan få chans att leva vidare i Orsa Björnpark, som dessa björnungar, om Naturvårdsverket godkänner ansökan.  Foto: Börje Lindh/arkiv

Annons

Flera bybor i Dalfors har mött björnungarna på nära avstånd.

-De är inte farliga eller uppträder inte konstigt, men myndigheterna måste ingripa och göra något för dessa små björnungar klarar sig inte på egen hand, säger Björg Sevelin i Dalfors.

-Vi tror ungarnas mamma kan vara den björnhona som fälldes förra vecka utanför Östanvik. Den honan hade mjölk och de här ungarna är väldigt små, 35 centimeter höga och väger kanske 15-20 kilo, säger Björg.

Björg Sevelin anser att björnungarna bör fångas in eller avlivas.

Även Sune Andersson, om också bor i Dalfors har mött björnungarna ett par gånger, senast när han var ute och rastade hunden.

-Jag bara vände hemåt, en av ungarna var bara tio meter från mig. Jag hoppas det löser sig för ungarna, säger Sune som hoppas de slipper bli avlivade.

En lösning kan bli björnparken i Orsa.

Kenneth Ekvall arbetar inom Orsa Björnpark, är forskare och zoolog, koordinator för Den Svenska Brunbjörnen och har ansökt hos Naturvårdsverket att få dispens från jaktvårdslagen och därmed få ta ungarna till björnparken.

-Vi strävar efter att få fram en population som är i samklang med den vilda stammen. De gamla björnarna i fångenskap försöker vi fasa ut till förmån för björnar med ny genetisk uppsättning. Vi vill ha en sund population och detta är ett tillfälle för oss att helt enkelt få in nytt blod. Jag hoppas Naturvårdsverket ger oss tillstånd att ta hand om björnarna, säger Kenneth Ekvall.

Genom att förnya björnstammen i fångenskap kan den bli mer kompatibel med den vilda björnstammen.

Länsstyrelsen Dalarna är underrättad om att björnungarna befinner sig i Dalfors.

-Vi har ingen lag att rätta oss efter i detta fall. Vi har försökt få fram fakta kring björnungarnas chans att överleva vintern utan modern, men det är osäkert. Normalt lever ungarna med mamman från 1,5 år till 2,5 år innan de lämnar henne, säger rovdjurshandläggare Lena Berg.

Den 26 september fälldes en björnhona öster om Östanvik. Det går inte att säga om det var ungarnas mamma.

Både Lena Berg och Kenneth Ekvall tror att björnungarnas chans att överleva vintern är ganska små.

-Om inte annat får de svårt att klara sig från de aggressiva björnhanarna. Jag hoppas givetvis på ett positivt besked från Naturvårdsverket, säger koordinator för projektet Svenska Brunbjörnen, Kenneth Ekvall.

Mer läsning

Annons