Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billström mötte förstagångsväljare

/
  • Jonas Berggren och Linnéa Gren ställde frågor direkt till migrations-och integrationsminister Tobias Billström under ministerns besök i Rättvik och Stiernhööksgymnasiet.  Foto: Katarina Cham

Annons

-Att tänka annorlunda om yrkesutbildningar, att höjda yrkesutbildningarnas status är viktigt. Vi bör tänka annorlunda om yrkesutbildningar och de behövs i skolan, precis som de teoretiska, sa migrationsminister Tobias Billström.

-Alla har inte möjlighet eller förutstättningar att jobba i kapp alla de kunskaper som ni har, ni som gått genom hela det svenska skolsystemet. Det ska finnas alternativ som passar olika människor och för det krävs olika typer av utbildning, sa ministern under frågestunden i Stiernhööksgymnasiets aula.

Billström talade även om det gemensamma asylsystemet för Europa som han förespråkar. Det innebär bland annat fri rörlighet och mottagandet av asylsökande ska fördelas jämt mellan länderna.

-För att immigranter ska kunna integreras i det nya landet kan det ibland krävas att man måste flytta dit jobben finns. Det finns fler goda exempel på det där detta fungerat mycket bra.

Billström fick svara på en mängd frågor Rättvikseleverna hade. Hur det ser ut med Eurosamarbetet, vilka kriterier som gäller för den som söker asyl, kärnkraften, ska vi ha den, undrade en elev.

-Ja, tillsammans med andra energikällor, vind, våg och solkraft till exempel, sa ministern.

Billström vill öka arbetskraftsinvandringen. Den gagnar både Sverige och landet där arbetskraften kommer från, men hur stor den totala invandringen bör vara fanns inget exakt svar på.

Inte heller något klart svar kunde Billström ge på hur landets kommuner ska kunna skapa fler studentbostäder. Vidare diskuterades betygs, skatte och hur Alliansen kommer att regera om Sverigedemokraterna blir vågmästare.

-Miljöpartiet har visserligen stängt dörren, men vi skulle vända oss till partiet och diskutera eventuellt samarbete.

Efter frågestunden fick Jonas Bergström och Linnéa Gren, förstagångsväljare från Rättvik ställa sina egna frågor direkt till Tobias Billström.

Jonas vill studera juridik och han är intresserad av arbetsmarknadsfrågor och därmed även möjligheten att få jobb efter studietiden. Han ifrågasatte även de nya antagningssystemen till högskolor och universitet.

-Att systemen förändras är naturligt, men vi kommer att titta mer på detta. Möjligheten till jobb och en säker framtid är viktigt. Ett höjt meritvärde är inte negativt i det avseendet, menade Billström.

Linnéa är intresserad av miljö-och skattefrågor. Framför allt vill hon inte att skatterna ska sänkas på bekostnad av välfärden och det tänker inte Alliansen göra utan att statsfinanserna medger det.

Mer läsning

Annons