Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets dansfestival spikad

/
  • Rockig folkmusik. Lokala bandet Klövvilt uppträder på årets dansfestival.
  • Bulgarisk dans. I år kommer musik- och dansgruppen Svetlina från Bulgarien till Rättviksdansen.

Annons

Årets Folklore Festival bjuder på både traditionella inslag som folk känner igen sedan tidigare och nya programpunkter. Det blir dansstilar från världens alla hörn med deltagare i alla åldrar.

- I år har vi ett större internationellt utbud än på många år. Det kommer att märkas i bygden, säger John Helgander, sekreterare i Vänföreningen för Rättviksdansen Folklore Festival.

2007 års Rättviksdans innehåller musik- och dansframträdanden från inte mindre än elva olika länder. Rättvik får bland annat besök från den populära holländska gruppen Harmony Glen som spelar irländsk folkmusik på sitt eget vis. Från Bulgarien kommer speciellt inbjudna dans- och musikensemblen Svetlina.

- Svetlina är den enda grupp som vi finansierar helt. De andra får betala resor och boende, säger John Helgander.

Det kommer att dansas flitigt på gator och torg, i Rättviksparken och även i byarna runt Rättvik. Festivalen inleds med en Bodadag, där man bland annat får prova på bodapolska och dansa till toner från Boda Spelmanslag.

Arrangören, Vänföreningen för Rättviksdansen Folklore Festival, har nu valt att satsa mer på att väcka ungdomarnas intresse.

- Vi vill visa att det inte bara är för äldre och undvika "knätofsstämpeln", förklarar John Helgander skämtsamt.

Rockig folkmusik med Rättviksbandet Klövvilt och familjemusikalen "Människor eller troll- spelar ingen roll" är inslag gjorda för att locka den yngre generationen.

Rättviksdansen Folklore Festival pågår under vecka 30 mellan den 23 och 28 juli.

Mer läsning

Annons