Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket ställer krav på Rättviks kommun

Efter att ha besökt kommunalkontoret i Rättvik under fyra tillfällen i september och oktober ställer nu Arbetsmiljöverket krav på att åtta brister inom Rättviks kommuns arbetsmiljöarbete förbättras innan den 31 december 2016.

Annons

Rättviks kommunhus.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektioner framkom brister i tillbudsrapporteringen och säkerhetsrutinerna inom Barn- och familjeenheten, där det bland annat kom fram att socialsekreterarna upplever stress på grund av oklarheter kring vilka arbetsuppgifter som ingår i deras tjänst.

– Det kom inte som någon överraskning utan det var snarare ett kvitto på det vi redan sett. Vi har redan påbörjat åtgärder för att göra saker bättre, säger Gunilla Klingh, verksamhetschef för stöd och omsorg.

Inom Vuxenenheten framkom ännu fler brister. Däribland visade inspektionen att socialsekreterarna upplever stress på grund av hög arbetsbelastning, och att det är oklart vilka arbetsuppgifter som bör prioriteras när tiden inte räcker till. Dessutom uppdagades brister inom säkerhetsrutinerna, vilket kan medföra risk för hot eller våld.

– Jag är tacksam att de har gjort den här inspektionen. Vi har haft ambitionen att lyfta på alla stenar och började med en handlingsplan för förbättringsarbete redan i april, men vi har inte kunnat göra alla åtgärder på en gång. Men vi är ändå medvetna om alla förbättringsområden, säger Gunilla Klingh och fortsätter.

– Några rutiner har vi men de kanske inte är tillräckligt bra. Till exempel hemkomstkontrollen, när socialsekreterare är ute på hembesök, så måste vi ha en tydligare rutin när det gäller att se till så att socialsekreterarna kommit hem ordentligt.

Vid inspektionen konstaterades dessutom ett antal problem med lokalerna; däribland att luftkvaliteten i kontorsrummen inte är tillfredsställande, samt att arbetstagarna inte har tillgång till ett vilrum i nära anslutning till arbetsplatsen.

– Det har varit väldigt hög arbetsbelastning inom socialförvaltningen hela året, och därför har vi var tvungna att stanna upp. Men lokalfrågorna ska vi ta tag i omgående, berättar Gunilla Klingh.

Rättviks kommun ska, innan den 31 december 2016, informera Arbetsmiljöverket hur de har uppfyllt kraven och hur skyddsombud och arbetstagare har varit delaktiga i åtgärderna. Om kommunen inte åtgärdar bristerna och riskerna kan verket komma att besluta om ett föreläggande eller förbud.

Mer läsning

Annons