Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arabiska fullblod tar över Rättvik med omnejd

/
  • Distansritt. I dag avgörs DM i distansritt i Rättvik. Den dominerade hästsorten är Arabiska fullblod, som visat sig vara de mest uthålliga och lämpliga för sporten. Till vänster Lovisa Nordin på Zlota och till höger Liza Sundberg på Zsiwa. Fotograf: FREDRIK LARSSON.

Annons

Med start 8.30 på lördagsmorgonen ger sig totalt 47 hästekipage ut i Rättviksbygden. Under dagen genomförs tävlingar i tre olika klasser - åtta mils DM och Mittsverigemästerskap, kvalificeringstävling och fem mil för unga ryttare i Folksam Cup.

- Sedan tidigt 1990-tal har vi genomfört distansryttartävlingar i Rättvik, med uppehåll något år. Vi har också genomfört SM-tävlingar. Sporten är stor internationellt, i Sverige finns cirka 1 000 utövare som har sporten som specialitet. Rättvik har en tradition av elittävlande - tidigare meriterade Hanna Norin från Vikarbyn, nu landslagstjejerna Lisa Sundberg och Annelie Eriksson. Länet i övrigt har andra bra ryttare, säger Per.

Åskådare kan se tävlingen på många platser. Startslingan går från travet mot naturbruksskolan, samhället, Långbacken, slalombacken, parken och vidare mot Gärdsjö.

- Det bästa stället att uppleva tävlingen är ändå travbaneområdet. Dit kommer alla tävlande efter sina genomförda delslingorna, för pauser och veterinärkontroller. Startfältet blir snabbt utspritt, vilket innebär att det hela tiden finns något att titta på, säger Per Sundberg.

Distansritt går enkelt förklarat ut på att vara först i mål. Men för att vinna går det inte att galoppera hela tiden. Vinnaren måste agera smart.

- Sporten har de hårdaste veterinärkontrollerna inom ridsporten. Om hästen inte har vilopuls efter 20 minuters vila inför en ny slinga tas den ur tävlingen. Detsamma gäller efter avslutad tävling. Det gäller alltså för ryttaren att hålla hästen fräsch. Sporten är tuff, hästarnas eget Vasalopp, men samtidigt "snäll" mot hästarna. Genom samhället får ekipagen bara skritta av säkerhetsskäl. Alla är välkomna att ta del av tävlingarna. Såväl start som målgång blir vid Rättviks travbana, säger Per Sundberg.

Mer läsning

Annons