Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A2-influensa på Rättvikstravet

Annons

Efter utbrott på många platser är det nu även konstaterat A2-influensa inne på stallbacken på Rättviks travbana. Det är det ena av Åke Sundbergs två stall som nu drabbats.

Under torsdagen konstaterades att även Göran Hedmans stall bredvid Åke Sundberg drabbats och att en häst insjuknat. De har också hagar bredvid varandra, vilket kan vara en av förklaringarna till smittspridningen, meddelar Anders Klasson, sportchef på Rättvikstravet, på Rättvikstravets hemsida.

Dessa fyra hagar är på ett särskilt område i anslutning till stallområdet där de båda tränarna har två hagar vardera.

Händelseförloppet har gått mycket snabbt. Under onsdagen hade hästarna ingen feber men i morse stod en häst med hög feber och symptomen tyder på A2. Stallet är isolerat och vi vidtar de åtgärder som man skall.

Åke Sundberg har även ett par hästar i travskolans och Naturbruksgymnasiets ena stall. Med tanke på det är deras bägge stall också isolerade och tar inte in några hästar utifrån.

Försiktighet skall iakttagas vid körning på banan och vi uppmärksammar alla aktiva på den obligatoriska informations-skyldigheten om du drabbas av sjuka hästar med misstänkt A2. Det har även konstaterats A2 hos en amatör i Dala-Järna, uppmanar Anders Klasson.

Symtomen hos en häst med A2 är vanligtvis hög feber i ca ett dygn, snuva och efter något dygn hosta. Hästen blir matt, rör sig stelt och är öm i kroppen.

Med tanke på smittorisken är det väldigt viktigt att vara försiktig för att inte föra smittan vidare. A2 är en luftburen smitta och det räcker med att vara inne i ett stall där smittan finns för att få det på kläderna och på så sätt kan det följa med till nästa stall man besöker.Går man in i ett smittat stall ska man inte gå in i ett annat stall förrän man har tvättat sig själv och kläderna.

I övrigt tränar och tävlar stall med friska hästar men man iaktar försiktighet och tempar hästarna och håller särskild uppsikt i sina stall på travbanan, meddelar Anders Klasson.

Mer läsning

Annons