Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 000 till Rättviks marknad

/
  • Markandsföreståndare. Britt Wikman mitt upp i sista planeringen inför vårmarknaden.

Annons

Britt Wikman, marknadsföreståndare svarar i telefonen. Allt ska fungera, alla marknadsstånd fyllas med knallar. Någon blir sjuk lämnar återbud och då finns flera på kö.

-På fredagsmorgonen finns alltid en kö av knallar här på Knektplatsen som väntar på att någon annan knalle lämnat återbud. Det händer alltid något och en del får plats, andra inte. Annars är det samma knallar som kommer tillbaka. Det är bra att Rättviks marknad är tradition och cirka tio procent av knallarna byts ut och det är den förnyelse som behövs.

-Människor vill känna igen sig, gå till sin favoritknalle. Stånd 486 till exempel, ett av marknadens populäraste. Alla frågar efter "BH-tanten", alltså hon som säljer underkläder. Det är svårt att se henne för det är alltid så mycket folk framför hennes disk.

Totalt kommer 1600 knallar. Stora delar av centrala Rättvik stängs av för trafik och marknadsorganisationen väntar att 100.000 till 120.000 människor kommer till vårmarknaden.

Det hela startar på fredag morgon och avslutas på söndag eftermiddag. Det blir också en hel del scenprogram med sång, dans och musik och stor loppmarknad på torget.

Och det är en stor organisation som rullar igång.

-Utan alla föreningar i Rättvik skulle vi inte ha någon marknad. De gör ett fantastiskt jobb och de ska också ha bra betalt för det.

IFK Rättvik sätter upp och tar ned alla marknadsstånd, scouterna och Rättviks Slalomklubb sköter städningen, 10-15 föreningar sköter parkeringarna.

Totalt omsätter marknaden cirka 50 miljoner kronor.

-Vi har gjort ett överslag där vi inte räknat in försäljningen i livsmedelsbutikerna och kommit fram till att ungefär 50 miljoner kronor är i omlopp dessa tre dagar, berättar Britt.

Rättviks Marknad ägs av Rättvik-Boda Jordägare och de har även köpt militärförläggningarna på Knektplatsen som byggt om till Knektens Bed & Breakfast, vandrarhem som öppnar officiellt i maj. Redan under marknaden erbjuds knallar sängplats där.

-Jordägarna har satsat en halv miljon kronor på vandrarhemmet som går i 60-tals stil, berättar Britt.

Mer läsning

Annons