Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik hoppas på Prio 1

Annons

På torsdag tar landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott beslut om de ska ge fortsatt stöd för länets Prio1-verksamhet. Förslaget som ligger förordar visserligen ett fortsatt stöd under 2002, men vad som händer sedan ska en utredning ge svar på. Ovissheten oroar räddningstjänsten.

I kommunen finns tre räddningsbilar i Rättvik, Ore och Boda som i väntan på ambulans åker till olycksplatsen för att ge stöd och enklare vård.

- Landstinget stöd ligger på cirka 55 000 kronor per år. Det täcker inte kostnaden, men gör att vi kan driva verksamheten vidare, säger han.

Räddningstjänsten har inga dubier om Prio1 gör nytta. Ambulanserna har oftast lång väg till olycksplatserna. Prio1-bilarna är på plats upp till 20 minuter före ambulansen.

- Verksamheten räddar liv. På rak hand kan jag säga att Prio1 räddat fler liv än vad exempelvis räddningstjänstens ordinarie rökdykeri gjort under 1990-talet. Att motivera verksamheten är inte alls svårt. Hotet nu bottnar endast i ekonomi - och vem som ska betala, säger Rune Daniels.

Dalarna var först i landet med Prio1. Andra landsting har insett fördelarna och har i dag breddat verksamheten ytterligare.

- I det läget är det konstigt att vi i Dalarna nu har en pågående diskussion om avveckling eller inte. Allt av värde talar för verksamheten, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons