Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Råttgift dödade vår hund"

Annons

Redan som valp kom schäferhunden, Ricko, till familjen Hallbergs ägo. Som de flesta hundägare blev man också fäst vid sitt husdjur. Hjördis, Hugo och sonen Ulf Hallberg har varit bosatta i Sågbyn, drygt fyra mil söder om Vansbro, i ett par års tid.

- Vi flyttade hit för att Ricko skulle kunna springa fritt på gården och i den närliggande naturen, berättar Ulf Hallberg.

Men så inträffade det som ingen trodde var möjligt. Ricko fick något i sig efter att ha varit borta i drygt 20 minuter. Hunden blev matt och dog senare samma dag på köksgolvet i Hallbergs gård. Ricko blev bara nio år gammal.

- Mamma släppte som vanligt ut honom vid åtta-tiden och han var borta i cirka 20 minuter.

- Vid halv ett-tiden krafsade han på ytterdörren och ville ut igen. Väl ute så kräktes han på trappen, inte mycket, men han var märkbart berörd av någonting, det syntes, berättar Ulf.

Schäferhunden hade vid några tillfällen under den senaste månaden visat tecken på magbesvär, men inte trodde Hallbergs att det denna dag kunde varit något annat.

- När jag kom tillbaka till huset vid tre-tiden möttes jag av pappa som sa att Ricko låg död under bordet i köket, säger Ulf.

När de tog hunden till veterinären i Malung för obduktion under måndagen, visade det sig vara råttgift som dödat Ricko.

- Veterinären tvekade aldrig, utan sa direkt att det var råttgift som dödat honom. "Titta här, det kommer blod ur näsan, det visar att det är råttgift", sa veterinären till mig. Giftet skulle varit inbakat i köttfärs och då verkar det uppenbart för mig att de som gjort detta inte varit ute efter råttor, säger Ulf.

Ulf Hallberg har inte kunnat sova sedan dess och har dessutom vakat utanför sin gård.

- Vi känner ingen trygghet längre och får vi inte fast den skyldiga så måste vi ju flytta, säger han och tillägger:

- Vi vill ju få bukt med det inträffade så vi kan gå vidare och kanske skaffa en ny hund i framtiden.

Även om det bara i dagsläget finns spekulationer om vad som egentligen har inträffat, så har Hugo Hallberg en egen teori till det som skett.

- Det kanske är någon som är rädd för varg som har lagt ut råttgiftet, säger Hugo.

Ulf Hallberg har polisanmält händelsen.

DENNIS JOHANSSON

Mer läsning

Annons