Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfyllerister får fortsätta köra

/

Vid årsskiftet träder nya regler i kraft som innebär att den som dömts för rattfylla kan ansöka om ett körkort med villkor om alkolås. Samtidigt förlängs spärrtiden till minst ett år för de som väljer att vara utan körkort istället.

Annons

I Dalarna blev 301 personer dömda för rattfylleri förra året. Försöksverksamhet för alkolås har pågått nationellt sedan 1999 där de som blivit dömda för rattfylla har kunnat få villkorat körkort och ha alkolås installerat i sin bil i två år. Detta har varit frivilligt men bara lockat elva procent av förarna då det handlat om en total kostnad på cirka 50- till 60 000 kronor.

– Det har varit den svaga punkten i försöket, utvärderingarna visar annars flera positiva effekter som exempelvis minskat antal olyckor, säger projektledaren på Transportstyrelsen Olof Stenlund.

För att få ner kostnaden tas deltagaravgiften bort, det blir färre läkarbesök under villkorsperioden och det krävs inte service av alkolåset lika ofta. Enligt de nya reglerna får de som döms för vanlig rattfylla ha villkorat körkort om alkolås i ett år till en beräknad kostnad av 21- till 27 000 kronor. De som döms för grov rattfylla, har åkt fast tidigare eller har missbruksproblem får ha alkolås i minst två år till en kostnad av cirka 30- till 40 000 kronor.

– Det blir ungefär 350 kronor i veckan som kan jämföras med alkoholkonsumtion. Det ska vägas mot att de som använder bilen i jobbet kan fortsätta köra. Har man råd att dricka har man råd med alkolås, säger Olof Stenlund.

Förutom moroten så tillkommer en piska. Den som blir fråntagen sitt körkort för rattfylleri och väljer att inte ansöka om alkolås kommer att få en spärrtid på minst ett år utan körkort. Förut var spärrtiden som kortast ett par månader vid låga alkoholhalter. Transportstyrelsen räknar med att drygt 4 000 kan komma att ansöka om alkolås nästa år jämfört mot nuvarande 700 som är inne i försöksverksamheten.

Mer läsning

Annons