Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfylledömds rätt till körkort ifrågasätts

Annons

Ett rattfyllerimål i Ludvika har fått länsstyrelsen att gå hela vägen till regeringsrätten.

De vill nämligen att den dömde mannen inte ska få ta sitt körkort på nytt på grund av att han fortfarande överkonsumerar alkohol.

I början av 2000 dömdes en numera 42-årig man för grovt rattfylleri. När han nu vill ta körkort på nytt måste han, som alla grovt rattfylleridömda, klara tester.

Men de förhöjda värden som testerna visar, kan enligt Vägverket inte uteslutas bero på andra faktorer.

Men länsstyrelsen tolkar testerna annorlunda och hävdar att det är tydligt att mannen haft en "hög och långvarig överkonsumtion av alkohol". För att någon ska få ta körkort krävs ett "varaktigt nyktert levnadssätt".

Länsrätten beslutade att mannen visst ska få ta körkort, men länsstyrelsen nöjde sig inte, utan skickade ärendet vidare till kammarrätten i Sundsvall.

Men dessa gav i maj beskedet att ärendet inte får prövningstillstånd, varpå länsstyrelsen nu vänder sig till regeringsrätten.

Länsstyrelsen vill att målet prövas, så att man vet att testerna som utförs på rattfylleridömda går att lita på. "Tolkningen av provsvar har avgörande betydelse för ett stort antal ärenden vid landets länsstyrelser, och följaktligen även en stor betydelse för trafiksäkerheten.

Det är av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att frågan blir prövad av regeringsrätten", skriver länsstyrelsen.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons