Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången mot Taylor skjuts upp

Annons

Krigsförbrytarrättegången mot Charles Taylor skjuts upp en vecka, uppger AFP. Skälet sägs vara frågan om Charles Taylors försvarare.

Taylor, som anklagas för krigsförbrytelser i Liberias grannland Sierra Leone, vill ha nya försvarsadvokater efter att ha sparkat den förste han tilldelats. Den förre advokaten fick kalla handen av Taylor redan i samband med den första rättegångsdagen för tre veckor sedan. Även då vägrade expresidenten närvara i rättssalen.

Under måndagen var det tänkt att åklagarsidan skulle lägga fram sin bevisning mot honom.

Taylor är den förste afrikanske statschef att ställas inför rätta för krigsbrott. Han åtalas på elva punkter för sin påstådda roll i inbördeskriget i Sierra Leone 1991_2001.

Tiotusentals människor _ enligt vissa uppgifter 200|000 _ dödades i kriget. Rebellstyrkor blev ökända för att de högg ben, armar och andra kroppsdelar av tusentals människor. Taylor anklagas för att ha beväpnat, utbildat och styrt RUF-gerillan som stod bakom många av stympningarna. Han ska ha gjort det i utbyte mot diamanter.

Taylor var Liberias president 1997_2003. Han nekar till anklagelserna.

Han greps 2006 i Nigeria och flögs till Nederländerna från Sierra Leone sedan myndigheterna beslutat att flytta rättegången av säkerhetsskäl.

Specialdomstolen är ett samarbete mellan FN och Sierra Leone.

I onsdags kom de första domarna i tribunalen. Tre före detta gerillaledare som var allierade med RUF fälldes för brott mot mänskligheten.

TT

Mer läsning

Annons