Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om pojkmord inleds

Annons

Rättegången om knivmordet på en åttaårig pojke i Norrahammar inleds i dag. Den psykiskt sjuke 27-åring som åtalas för dådet erkänner att han huggit pojken, men nekar till mord.

Den 27-årige mannen anlände till tingsrätten i Linköping runt 8.30-tiden. Ett stort antal journalister är på plats för att bevaka rättegången som planeras att pågå i en dag.

Den åttaåriga pojken var i slutet av januari på väg hem från skolan i lilla Norrahammar, söder om Jönköping, när han överfölls bakifrån. Barnet tog emot ett 40-tal knivhugg varav de flesta träffade i halsen och nacken. Trots att vittnen avbröt dådet och skrämde bort gärningsmannen avled pojken.

Den åtalade mannen har berättat för polisen att han hotas av inre röster, som beordrade honom att ta livet av någon. Sedan skulle han ta sitt eget liv, men fick inte tid till det eftersom han greps bara tio minuter efter det att polisen kommit till mordplatsen.

Mannen har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård sedan han tänt eld på sin mors lägenhet 2004. Två månader före mordet skrevs han ut från tvångsvården, och hade sedan frivillig kontakt med psykiatrin i Jönköping. I samband med frisläppandet slutade 27-åringen att ta sina mediciner för paranoid schizofreni. De "smakade olika" säger han som förklaring.

Mannen har efter mordet genomgått en ny rättspsykiatrisk undersökning och har befunnits vara allvarligt psykiskt störd, både i dag och vid mordtillfället.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård för mord alternativt dråp.

TT

Mer läsning

Annons