Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om dubbelmord inledd

Annons

Två vietnamesiska flyktingar sköts förra året ihjäl med 21 skott i en lägenhet i Hammarkullen i Göteborg.

På fredagen inleddes rättegången mot nio personer som är inblandade.

En man står åtalad för två mord och för försök till mord i två fall. En man som är häktad i sin frånvaro är misstänkt för samma gärningar.

Sex personer har åtalats för medhjälp till mord, alternativt skyddande av brottsling, medan två är åtalade för skyddande av brottsling.

Enligt åtalet finns bakgrunden till mordet i konflikter mellan olika vietnamesiska grupper i Sverige. De två offren, som var nya i landet, hade uttalat dödshot och visat att de ville ta över illegal verksamhet från en grupp vietnameser som redan var etablerade i Sverige.

Kapaciteten i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt var utnyttjad till bristningsgränsen när de nio åtalade tagit plats tillsammans med sina advokater. På åhörarplats fanns knappt 20-talet av de åtalades anhöriga.

Kammaråklagare Göran Hanssons sakframställan tog nästan en och en halv timme eftersom allt måste tolkas till vietnamesiska.

Den grupp som etablerat sig i Sverige var ett nätverk som sysslat med utlåning, utpressning, beskyddarverksamhet och mindre stölder. Det var den verksamheten som de nu mördade männen ville ta kontroll över. Brottsligheten har varit riktad mot andra vietnameser i Sverige.

Tingsrätten i Göteborg har avsatt 15 dagar till förhandling.

TT

Mer läsning

Annons