Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratta rätt sparar miljoner

Annons

Förra året gick det åt nästan 150 000 liter bränsle i kommunens bilar. Drivmedelsförbrukningen kostade nästan 1,3 miljoner kronor. Om det stämmer, det som Per Carlsson påstår, att det går att spara 10-15 procent på en medveten körning, så kan kommunen hämta hem minst 130 000 kronor om alla som använder kommunens bilar, kör efter Pers recept.

- Nu får vi se om jag får ha kvar körkortet, skojade Janet Hyller som var Pers första elev i måndags. Janet som är undersköterska har sina rötter i Eskilstuna. Hon har arbetat inom hemtjänsten i Mora i 15 år och tillhört nattpatrullen i Noret i åtta år.

- Tjejer kör försiktigare än killar, men det är inte säkert att de för den skull gör av med mindre bränsle, konstaterar Per.

Innan Per åkte iväg med Janet berättade han att det bland annat handlar om att ha framförhållning och att använda motorbromsen.

Per hade valt ut en 14 kilometer lång slinga som Janet fick köra som hon själv tyckte var bäst. Därefter gjorde de ett nytt försök men då talade Per om för henne hur hon skulle köra.

- Egentligen ska vi ha en teorilektion inlagd mellan körningarna men nu samlar vi alla deltagarna till teorin på onsdag.

Hur gick det då för Janet?

- På första rundan körde jag som jag brukar, då drog bilen 0,83 liter bensin per mil, berättar Janet.

På andra rundan, då Per instruerade henne om förutseende, motorbromsning och växling, klarade de sig på 0,65 liter, en minskning med nästan 15 procent.

- Kul och mycket intressant, tycker Janet Hyller.

En liknande utbildning för en grupp kommunanställda genomfördes före jul. Nu är det alltså de 20 personerna i nattpatrullen inom Norets hemtjänstområde som får lära sig att köra mer ekonomiskt.

Utbildningen kostar 1 100 kronor per person. Per Carlsson menar att kommunen tjänar in de pengarna på ett år om de anställda fortsätter att köra som de fått lära sig.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons