Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt till egna åsikter

Annons

Så har det skett igen, yttrandefriheten och åsiktsfriheten har återigen ställts på sin spets. En skola har sagt att man riskerar underkänt i samhällskunskap om man sympatiserar med rasistiska och nazistiska organisationer.

Visserligen säger de att det gäller om man kränker andra personer. Men problemet blir var gränsdragningen går i sådana fall. Kränker man sina medelever om man uttalar sin åsikt om en viss grupp? Det kanske inte alls är så att skolan har för avsikt att ge elever med rasistiska åsikter underkänt, men problemet är varför skolan som ska vara objektiv ska gå in och hota med IG.

Eftersom läraren i samhällskunskap på skolan grundar IG-hotet på att elever som uttalar sådana åsikter inte förstått begreppet demokrati, kan man ju fråga sig om läraren själv förstått begreppet demokrati.

Demokrati står för folkstyre och folkstyret i Sverige har bestämt att vi ska ha rätt till egna åsikter och rätt att yttra dem också.

Gränsdragningen går vid sin vilja att yttra sin åsikt till att yttra den i syfte att kränka en annan människa vilket är förkastligt.

ANDERS NORMAN

Mer läsning

Annons