Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt så lindrigt i skogen - trots allt

/

– Det finns en del vindfällen här kring Mora och Orsa i ett stråk närmast sjön.
Det säger Kristina Söderström, kontaktinspektör på skogsägarföreningen Mellanskog.
Tidningens rundringning ger vid handen att dalaskogen trots allt klarat sig lindrigt under stormen Dagmar.

Annons

Bilden är rätt så enstämmig: det är i första hand nya fröställningar, nya gallringar i anslutning till nyupptagna huggen som skogen fallit.

– Jag har just flugit över Söderbärke. Där var det nästan inga stormfällningar alls, berättar Lars Mattsson, Wedaskog i Falun, Svärdsjö och Enviken.

Östra sidan av Siljan, bland annat Insjöområdet, verkar vara den delen av Dalarna som drabbats mest.

För den enskilde skogsägaren är det förstås nog så jobbigt att se skogen eländet och vissa kostnader blir det ju.

– Vi kommer att klara att ta tillvara den fällda skogen. Det är tur att vi har så lång tid på oss fram till sommaren, säger Hans Kättström, Mellanskogs virkesområdeschef för Norra Dalarna.

Norra och östra Hälsingland samt sydöstra Härjedalen har drabbats betydligt värre än Dalarna.

– Men även där kommer vi att klara det med lite omplanering. Vi kommer att skicka maskingrupper härifrån Dalarna dit upp. De senaste 20 åren har vi lärt oss och blivit vana vid att det stormar då och då, säger Hans Kättström.

Dagmar har i alla fall varit betydligt snällare än både Gudrun och Per.

Exakt hur mycket sko som Dagmar fällt är oklart i dagsläget. statliga Sveaskog räknar preliminärt med runt 350 kubikmeter. Wedaskog, virkesinköpsbolaget för Bergkvist Insjön och Moelven, är ännu mera osäker och anger ett spann mellan 350 000 och 1,5 miljoner kubikmeter (fast under bark). Men även den större siffran är bara en bråkdel av vad Gudrun ställde till med.

En annan sak är förstås att både priset på massaved och timmer redan sänkts i år och att framför allt massaindustrin nu ser stormfällningen som en bra orsak att sänka priset massaveden ytterligare.

Mer läsning

Annons