Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt om "kuppbeslutet"

Annons

För det första säger Karl-Erik Eriksson att det är fel, som det står i artikeln; "Enligt lagen om allmänningsskogar får kontantutbetalningar inte göras från Besparingsskogen i Älvdalen".

Han har rätt. Det står inte exakt så som MT skrivit i sin artikel i "Lag om allmänningsskogar i Norrland och Dalarna".

Däremot har länsstyrelsen tolkat lagen så.

Karl-Erik med flera har vid flera tillfällen försökt få igenom utbetalning av kontantbidrag till delägarna efter antal grader de har. Vid stämman den 24 november 2004 avvisades ett sådant förslag. Det stämmobeslutet överklagades till länsstyrelsen av bland andra Karl-Erik Eriksson.

Den 9 maj 2005 kom länsstyrelsens beslut som gick Karl-Erik Eriksson emot.

Länsstyrelsen skrev i beslutet: "Härav följer att besparingsskogarna kan besluta om bidragsreg-ler de finner lämpliga så länge inte dessa strider mot lagbestämmelser eller allmänna rättsprinciper mot diskriminering och särbehandling, men att de inte kan besluta om utdelning till delägarna grundat på andelstal."

Att med ledning av detta skriva, som MT gjorde, att "Enligt lagen om allmänningsskogar får kontantutbetalningar inte göras från Besparingsskogen i Älvdalen" stämmer alltså ganska bra ändå eftersom det är innebörden i länsstyrelsens icke överklagade beslut från den 9 maj.

För det andra menade Karl-Erik Eriksson att det i tidigare artiklar framgått att en majoritet av delägarna är emot beslutet om "administrationsbidrag" som den kontantutbetalning han vill ha nu kallas.

När det gäller denna "majoritet" har vi försökt vara tydliga, men det är inte alltid man lyckas. För säkerhets skull gör vi ett förtydligande;

En majoritet av antalet stämmodeltagare vid stämman den 24 november i år, 85 personer, röstade emot förslaget om "administrationsbidrag". En minoritet av stämmodeltagarna, nio stycken, röstade för det. Eftersom denna minoritet hade några hundratal röster mer tillsammans än vad de övriga 85 hade, så vann de nios förslag.

Att sedan långt över 100 del-ägare överklagat beslutet om "administrationsbidrag" anser Karl-Erik Eriksson inte visar att en majoritet av delägarna är emot "administrationsbidraget".

- Det finns ju 2 100 delägare i Besparingsskogen, säger han och menar att drygt 100 av 2 100 faktiskt bara är omkring fem procent.

Med tanke på att det "normalt" endast är ett fåtal delägare som överklagar olika beslut i Besparingsskogen och att länsstyrelsen aldrig tidigare har varit med om en sådan anhopning med överklaganden av ett stämmobeslut, anser vi att detta visar att en majoritet av delägarna är emot bidraget.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons