Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt handlat av oss när sjukvårdspartiet sprack

Annons

Att komma på idén att avslöja en sådan, för alliansen, förödande plan för ett av de ingående allianspartierna vore ju inte precis ett taktiskt genidrag. Lite kuriosa i sammanhanget är ju att om nu folkpartiet känt till denna "plan" ända sedan den 3 oktober och under hela den tid som Ken "gått under jorden" varför slog man då inte larm till sina borgerliga bröder och framför allt sin koalitionspartner (dsp)? Att få i så fall burit en så stor hemlighet tillsammans med ett parti ur det andra blocket utan att säga något förrän drygt två månader senare måste göra folkpartiet till landstingets i särklass mest opålitliga parti.

Åsa Nilser tar också upp i sin artikel att vi 2005, när mittenpartierna mp, fp, c och kd skrev ett gemensamt förslag till verksamhetsplan gått med på en skrivning om en höjning av patientavgifterna och frågar hur vi kunnat "svänga" i den frågan. Detta speglar en stor okunskap eller kanske brist på erfarenhet i hur arbetet med att ta fram en gemensam plan går till. I ett sådant arbete måste alla parter ge och ta, få ge avkall på en del frågor för att få med annat som är hjärtefrågor.

I det här fallet var vi inte förtjusta i denna avgiftshöjning, men det var en fråga vi fick släppa i förhandlingarna. På en punkt har Åsa Nilser rätt. Det hon kallar "landstingscirkusen" har fått negativa konsekvenser för landstinget. Men därefter rör hon orsakssambanden fullständigt. Det bör för var och en som följt utvecklingen vara tydligt att grunden till den är att Dalarnas sjukvårdsparti sprack i två delar. Vår bild av detta är att Ken Swedenborg blev utmanövrerad ur det parti han varit med och grundat och ställdes ute i kylan.

När så Ken kom till oss och ville diskutera ställdes vi inför två val:

1. Säga "nej tack" och låta Ken vara politisk vilde och avgöra varje blockskiljande fråga från fall till fall.

2. Att försöka sy ihop en lösning och därmed skapa en majoritet som kunde driva en stabil politik i landstinget Dalarna.

För oss i miljöpartiet var valet lätt. På vilket sätt hade det varit en bättre lösning att vägra förhandla och ha en situation med en politisk vilde som vågmästare? Vi nöjde ju oss heller inte med detta, utan förhandlade med partier ur alliansen för att skapa en bredare och starkare majoritet. Så även med folkpartiet där Lars Wennås mycket klokt förstod behovet av ett blocköverskridande samarbete, men blev fälld av sin egen grupp.

ANN-CATRIN LOFVARS NIKLAS HENRIKSSON ANN-CATRIN LOFVARS ÄR MAJORITETSRÅD FÖR MILJÖPARTIET I LANDSTINGET DALARNA OCH NIKLAS HENRIKSSON ÄR PARTIETS POLITISKE SEKRETERARE OCH DUON SKRIVER FÖR MILJÖPARTIET DE GRÖN

Mer läsning

Annons