Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt få omskärelse på sjukhus

Annons

Pojkar bör få rätt till omskärelse i den offentliga vården även när det inte finns medicinska skäl för det, föreslår Socialstyrelsen.

Varje år omskärs cirka 3|000 pojkar i Sverige. En tredjedel av ingreppen sker i den offentliga hälso- och sjukvården, medan många omskärs utanför hälso- och sjukvården eller utomlands. Inte sällan sker ingreppet under tveksamma hygieniska omständigheter och utan smärtlindring, och risken för komplikationer är stor.

Därför vore det bästa om landstingen blev skyldiga att erbjuda omskärelse till pojkar, föreslår Socialstyrelsen som har utrett frågan på regeringens uppdrag.

Förändringen bör införas så snabbt som möjligt för att minska risken att pojkar far illa.

Samtidigt bör det fortfarande vara möjligt för personer som inte är legitimerade läkare att få särskilt tillstånd från Socialstyrelsen att utföra omskärelse.

Att så många föräldrar väljer att låta omskära sina pojkar utanför hälso- och sjukvården tror Socialstyrelsen beror på dels att det är så få landsting som i dag erbjuder möjligheten, dels att många nyanlända invandrare tror att det är förbjudet med omskärelse i Sverige. Därför bör informationen om risker med ingreppet och om vilka regler som gäller i Sverige bli bättre, tycker myndigheten.

TT

Mer läsning

Annons